СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Германската канцлерка Ангела Меркел ще посети Украйна на 23 август, събота, по покана на президента Петро Порошенко, съобщи днес в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт.

“След обстоен разговор с президента Порошенко федералната канцлерка ще се срещне с министър-председателя Арсений Яценюк. Очакват се също обмен на мнения с кметове на украински градове. В центъра на всички разговори ще са актуалното положение в Украйна и отношенията с Русия. Наред с това ще се обсъждат и конкретни възможности за оказване подкрепа на Украйна при сегашната криза”, гласи официалното съобщение на канцлерството.

Това ще е първото посещение на Меркел в Украйна след избуването на кризата в края на миналата година.
То ще е и знак към Кремъл – Германия е на страната на Украйна в отстояване на териториалната й цялост и е твърдо решена да окаже необходимата помощ.

Визитата на канцлерката среща широко одобрение във ФРГ.

“Добре е, че с това посещение канцлерката действа в духа на германските усилия за намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна”, заяви Нилс Анен, външнополитически говорител на парламентарната фракция на социалдемократите. Той формулира и очакванията от визитата: “Това е важен знак за подкрепа на президента Порошенко и възможност, която канцлерката със сигурност ще използва, за да окуражи украинското ръководство да даде своя принос в потушаването на конфликта.”

В неделя, след визитата на Меркел в Киев, Украйна ще отбележи своя Ден на независимостта. Президентът Порошенко вече обяви, че по повод честванията на независимостта, прокламирана на 24 август 1991 г., в Киев ще има военен парад.

На този ден самата Меркел ще е на посещение в Мадрид. Тази отдавна запланувана визита стана повод да се заговори, че канцлерката няма да лети в събота за Киев. Желязната лейди явно е размислила и в крайна сметка е приела поканата на Порошенко да се срещнат в Киев. За последно двамата са разговаряли по телефона миналата събота. Те са обсъдили признанието на сепаратистите, че Русия ги въоръжава, гласи официалното съобщение на канцлерството. 

Двамата са били единодушни, че най-сетне оръжейните доставки трябва да бъдат прекратени и да се договори примирие.
Меркел е в постоянна телефонна връзка и с руския президент Владимир Путин. Досега обаче няма пробив по посока на деескалация на напрежението в Украйна.