Над 60 на сто от гражданите одобряват подаването на три министерски оставки след трагедията в Своге. Сходен процент от българите обаче - 61,% - заявяват, че промените в правителството не им влияят на доверието в управлението. 

Това заяви Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНТ. Данните са от експресно изследване на социологическата агенция, проведено в периода 31 август - 2 септември, направено по поръчка на националната телевизия. Извадката е национално представителна - 600 души над 18 г.

"Хората очакват конкретните проблеми да бъдат решени, а не да бъдат заметени с няколко министерски оставки", каза още Димитрова.

Според нея гражданите одобряват търсенето на политическа отговорност на най-високите етажи в държавата. Но данните показват още, че едва 11,7 на сто от гражданите заявяват, че министерските оставки увеличават доверието им към правителството. 19,2 на сто от запитаните са на точно противоположното мнение - рокадите намаляват доверието им. 7,8% от респондентите отговарят с "не мога да преценя". Според Димитрова фактът, че за 61 на сто от хората оставките не влияят на доверието им властта показва, че това действие е "необходимо, но не е достатъчно".

Процентът на хората, които не одобрявят смяната на министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев заради трагедията в Своге е 29,8 на сто. Почти всеки десети пък не може да прецени дали ходът на премиера Бойко Борисов е добър или не, става ясно още от изследването. 

На въпрос "Смятате ли, че освен оставки на министри ще има и конкретни длъжностни лица, наказани за катастрофата", гражданите отговарят така: 

Да - 56,5%

Не - 29,2%

Не знам - 14,3%

На друг въпрос - дали трябва да има други извън министрите, които да понесат отговорност след трагедията, над 58% отговарят с "Да". 

Според политоложката Татяна Буруджиева трагичният случай край Своге е ускорил процеси, които така или иначе са щели да се случат. Тя счита, че с подготовката на бюджета ще видим изяснена формулата за промени в управлението въпреки желанието на опозицията за предсрочни избори. По думите ѝ БСП не е готова за избори.