Всеки втори руснак е гневен на пенсионната реформа. Според проучване на авторитетния Левада център 53% от руснаците са готови да се присъединят към протестите срещу повишаване на възрастта за пенсиониране. Други 37% от анкетираните няма да участват в акциите.

Проучването е проведено в края на август - преди руският президент Владимир Путин да обяви смекчаване на реформата.

Миналия месец 37% от руснаците бяха готови да участват в протестите - според друга анкета на Левада център, а по-скоро не бяха готови за това 53% от запитаните. Броят на тези, които не са взели решение, е намалял от 9% на 5%.

Сред пенсионерите, които вече не са засегнати от увеличаването на възрастта за пенсиониране, само 44% са готови да участват в акциите, а 58% от тези, които все още не са се пенсионирали, изразяват готовност.

На евентуален референдум за пенсионната реформа 77% от респондентите ще гласуват за запазване на настоящата пенсионна възраст - срещу 10%, които са съгласни. 7% няма да участват в референдума, 1% - ще пуснат невалидна бюлетина. Друг 1% биха гласували, макар да не са направили своя избор.

Изследването е проведено на 23-30 август сред градското и селското население. В него участват над 1600 души на възраст над 18 години от 136 населени места в 52 региона в Руската федерация.

На 2 септември в Москва, Санкт Петербург и други градове в Русия се проведоха протестни демонстрации срещу повишаване на възрастта за пенсиониране. Най-многобройни бяха в Москва: между 6000 и 9000 човека се събраха на алея "Сахаров". В митинг, организиран от "Справедлива Русия" на площад "Суворов", според полицията, са участвали около 1500 души.

Напрежението заради готвената пенсионна реформа наложи на 29 август президентът Путин да излезе с телевизионно обръщение, в което обясни необходимостта от реформите заради демографската криза и предложи да я омекоти.

Така възрастта за пенсиониране на руските жени ще бъде увеличена на 60 години вместо първоначалните 63, а за мъжете - 65 години. Увеличението на пенсионната възраст ще започне на 1 януари 2019 г. и ще бъде постепенно.