След четири часа коалиционен съвет, преди който едни заплашваха, че ще напускат властта, а други искаха уволнения, се случи очакваното - управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" продължава да управлява.

"Продължаваме напред", бе лайтмотивът на последвалата пресконференция, превърнал се в нарицателно заради думите на българския боксьор Кубрат Пулев след загубата от украинеца Владимир Кличко.

Пред медиите в Министерския съвет излязоха да говорят тримата съпредседатели на ОП - Валери Симеонов (НФСБ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Волен Сидеров ("Атака"), както и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и министърът на финансите Владислав Горанов. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства.

По думите на Волен Сидеров "оставаме". В противен случай страната щяла да бъде хвърлена в хаос. "Продължаваме напред", обяви Сидеров.

"Кое е по-важното? Да остане управлението, за да не хвърляме страната в хаос, или да се разтурим и да не знаем какво следва?", попита той.

И допълни:

"Ние решихме, че второто е по-вредно за страната и народа ни и цената, която сега ще се плати за това решение, ще я платим пак ние. Тоест това, че ние продължаваме напред като коалиция, а не да се разтурваме. Надявам се да направим така, че да не позволяваме разтурването на управлението, което ще доведе до щети на страната и народа."

Въпреки че преди съвета лично Сидеров поиска Валери Симеонов да бъде освободен от поста и заместен с кадър на "Атака", след него вече заяви, че с оставането си единни във властта щели да развалят удоволствието на хората, които търсели "в мътна вода риба".

Най-доволен бе Каракачанов, който и досега го играеше миротворец. Той посочи приноса на синята каска, с която се появи днес на заседанието - очевидна препратка към миротворческите сили на ООН.

Цветанов пък акцентира върху бюджетните успехи на правителството. По думите му те били толкова добри, че нямало никаква предпоставка за смяна на правителството.

Заместникът на Борисов откри проблема в член шести от коалиционното споразумение, уреждащ въпроса с министерските оставки и освобождаване. Там не била описана съгласувателна процедура между коалиционните партньори, но това щяло да бъде поправено. И все пак тази процедура все още не е приключила - няма гласуване на Народното събрание, подчерта Цветанов, от което не стана ясно дали трябва да прозвучи като оправдание, или някой от министрите може да бъде спасен по примера на депутата Делян Добрев. Такива настроения в самата ГЕРБ има по отношение на регионалния министър.

"Искаме да благодарим на колегите от "Обединени патриоти" за това, че днес имахме възможност заедно да изговорим много от темите, които провокираха различни въпроси през последните няколко дни. Само мога да кажа, че и към настоящия момент коалиционното споразумение се изпълнява", успокои притеснените Цветанов.

Именно оставките на министрите на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи - Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев, породиха поредната управленска криза. Те бяха поискани от премиера Бойко Борисов заради трагедията край Своге, при която загинаха 17 души. Валери Симеонов се обяви "против", нямало и съгласуване.

Конкретни имена за нови министри тепърва щели да се обсъждат, даде заявка Цветанов. 

Гневът на Симеонов, уж уталожен от съвета, обаче предизвика въпрос на Илияна Беновска от "Канал 3" - защо финансовият министър Владислав Горанов е присъствал на съвета и пресконференцията, да не би да е, защото се е говорило само за пари.

Каракачанов отвърна, че той е бил там по право. И допълни, че "патриотите" можело и да  имат стари "разправии", но "не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта".

"Няма да отговоря на тенденциозен, обиден, бих казал, гаден въпрос. Внушавате, че управляващата коалиция регулира отношенията си чрез финансови податки. Заради подобни въпроси и намеци хората се отвращават от политиката. Категорично против съм такива инсинуации. Ако нямате доказателства, не говорете и не манипулирайте. Аз лично съм тук със своето име, със своята биография", каза Симеонов и напусна.

"Вие тук сте като гузен негонен бяга", опита да парира Беновска, но вицепремиерът вече си бе тръгнал.