БСП оставя едва 20 депутати от цялата си парламентарна група в Народното събрание, за да отстояват политиките й и да бъдат опозиция. Останалите 59 народни представители тръгват сред хората. 

Това обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова в словото си за откриване на новата парламентарна сесия и есенния политически сезон. От трибуната Нинова обяви, че БСП иска оставка на правителството и предсрочни избори, "за да спре тази агония". 

"Този политически сезон започва с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство. Случиха се две събития и една трагедия, които казват всичко - не само за това управление, но и за последните 29 години.

- Срина се Търговският регистър, а институциите бяха абсолютно безпомощни.

- 250 000 души, задължени от властта да се застраховат, бяха излъгани от застраховател, лицензиран от правителството, и държавата остана безучастна към тези хора.

- 17 души загинаха заради корупция и кражби, които вече убиват и физически", обясни Нинова.

Тя обвини представителите на властта - премиера Бойко Борисов и вицепремиерите му Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, че отговарят на недоволството на хората с диктатура. И даде примери, питайки Симеонов: "Кои за маргиналните групи, които протестират срещу властта - майките на деца с  увреждания, които протестират пред парламента ли?" Към Каракачанов се обърна с въпроса: "Кои са тези, които искат кръв - децата от хора на БНР, протестиращи пред Министерския съвет ли?" А на Борисов припомни, че "спящи клетки" имат терористите, а не гражданите и го попита дали "баба Дора е терорист".

"Това е реакцията на диктатурата - всеки недоволен е или спяща клетка, или маргинал", заключи Нинова.

Лидерката на БСП заяви, че случващото се в държавата не е цирк, както медии нарекли трусовете в управлящата коалиция, а е "разпад на държавността". При разпад обаче "винаги има алтернатива". 

"Ние не казваме, че сме най-умните, че сме измислили най-доброто за България. Искаме да го измислим заедно. Не искаме гласовете ви за БСП, имаме нужда от националната ви енергия, от българщината, от грижата за семействата ви... Идваме при вас, защото молим всеки да даде своя принос да сменим модела. Смяната на министри или на една партия с друга вече не е достатъчна. Трябва смяна на модела. Знаем, че няма да е лесно и бързо, това е процес...", заяви Нинова. 

ГЕРБ вини опозицията, откри кампанията за евровота

Преди Нинова закономерно говори председателят на най-голямата парламентарна група ГЕРБ - Цветан Цветанов. Декларацията си четеше, а тя беше доволно дълга. Започна с припомняне на успехите на европредседателството и с... остра критика към опозицията, която  руши държавността, критикувайки властта - поне това се разбра от думите му. 

"Увереността ни, че сме ценени и подкрепяни, тревожи политическите ни опоненти, които не се поколебаха да противопоставят европейските на вътрешните ни проблеми. Правят се внушения, че успехите на председателството по никакъв начин не помагат на страната ни. И най-големите критици няма как да не съзнават, че постигнатото днес е било желание за българските управници десетилетия назад. И докато отношенията ни с Македония достигат нови хоризонти, лявата опозиция „произвежда” единствено подозрения и съмнения. Не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието. Отправят се критики и към коалиционния формат на управлението ни. Патосът тук идва от потребността на опозицията да формулира и отстоява общонационални каузи, което все по-трудно й се отдава. Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм", прочете Цветанов.

По думите му тези, които искат да сменят властта, "видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората".

Въпреки напрежението в управляващата коалиция през последните седмици и очакваната смяна на министри Цветанов декларира желанието на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да изпълняват 4-годишната си програма за управление. Нещо повече - Цветанов откровено даде заявка за старт на предизборната кампаня за европейските избори, които ще бъдат догодина през май:

"Наясно сме, че колкото по-дълго управляваме, толкова повече отговорности поемаме. Но също така знаем, че именно заради постоянството ни да изпълняваме обещаното и да приемаме нови предизвикателства продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа. Това ще проличи отново на предстоящите догодина избори за Европейски парламент и за местни органи на властта."

Последва дълго изброяване на законодателните приоритети за новия политически сезон. Сред тях поради някаква причина попаднаха приемането на бюджет за 2019 г. - на държавата и на здравната каса. Изготвянето и приемането на план-сметките за следващата година е законово задължение на управляващите. 

ДПС ще "реанимира държавността", видя последен шанс за ГЕРБ

"ГЕРБ има последния шанс да поеме политическата отговорност за провала на своята политика и да предложи адекватни решения" - заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в своето слово. И попита: 

„Смяна на министрите – какво от това? Промяна на формулата – какво от това? Предсрочни избори – и какво от това? По-важният въпрос за нас от ДПС е какво да се прави след това. Как и по какъв начин да се възстановим демократичните механизми на управление и как да се изгради отново авторитетът на държавността. Как да се възстанови нормалността? Как да започнем отново диалога с гражданите? Това са проблемите – за реанимиране на държавността, което е основна тема на настоящия парламентарен сезон.“ 

Той преповтори отново тезата на ДПС, че "формулата на властта е грешна и ако не се промени  - нищо няма да се промени". 

И обяви, че липсата на промени сега ще доведе до това, че утре ще е късно. 

"Обединени патриоти" - пълно мълчание

Преди Карадайъ всъщност трябваше да говори председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Или негов заместник. Малкият коалиционен партньор във властта обаче запази пълно мълчание -  нямаше декларация, нямаше заявка за приоритети в новия политически сезон, нямаше нищо. Така и не става ясно каква е причината за това. 

Очаквано - лидерът на "Воля" Веселин Марешки обвини власт и опозиция за всички проблеми и ги обвини в популизъм.