Крайнодясната, антиевропейска и популистка партия Алтернатива за Германия стана втора политическа сила във ФРГ, измествайки социалдемократите. Това сочи актуалното политическо изследване на авторитетния социологически институт “Инса”, направено по поръчка на в. “Билд” и оповестено днес. Анкетата е направена между  31 август и 3 септември.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), коята доскоро беше втората политическа сила в страната, в момента се ползва с едва 16 на сто одобрение, което е най-лошият резултат в съвременната история на партията. Алтернатива за Германия ги изпреварва с един процентен пункт при 17 на сто одобрение.

"Задава се опасност за ГСДП като втора политическа сила в Германия", обяви шефът на «Инса» Херман Бинкерт.

Така той намекна, че социалдемократите трудно ще си върнат втората позиция като политическа сила в страната. 

Според проучването 28,5 на сто подкрепят консервативния блок на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), които винаги са заедно на избори, в управление и в опозиция.

Това означава, че ако изборите биха били сега, управляващата в момента широка коалиция между ХДС/ХСС и социалдемократите би събрала общо 44,5 на сто от гласовете. При това положение те губят мнозинство в парламента и не биха могли да управляват.

Екопартията "Съюз 90/Зелени" е с подкрепа от 13,5 на сто, крайната левица "Ди Линке" - с 10 на сто, либералите от Свободната демократическа партия – с 9,5 на сто.

Така при избори сега единственото възможно управление е коалиция  между ХДС/ХСС, зелените и либералите при общо 51,5 на сто подкрепа.

До следващите парламентарни избори в Германия обаче има още три години. Достатъчно време лидерите на демократичните партии да осъзнаят отговорността си, за да не допуснат крайната десница във властта.

Дори да се запази сегашната тенденция "Алтернатива за Германия" да печели популярност, едва ли би имало политическа сила, която да се коалира с нея. Остава трудният, но и по-добър вариант за управленска коалиция от поне три политически сили.