Главсекът на МВР Светлозар Лазаров е готов с проект за ограждане с "възпрепятстващо съоръжение" на цялата останала сухопътна граница с Турция от 131 км. Това стана ясно след националното съвещание на МВР в София, на което присъстваха политическото и професионалното ръководство, областни директори, шефовете на служби, представители на прокуратурата и което бе посетено и от премиера Георги Близнашки.

"На база стойността на изградените около 30 км може лесно да се пресметне, че за останалите ще ни трябват около 40 млн. лв - изчисли Лазаров. - Само да ви кажа, че в момента командировъчните на полицаите от вътрешността на страната са по 2 млн. лв. на месец, значи - смятайте - ние даваме по 24 млн. на година. И това са само командировъчните." 

Той аргументира нуждата от новия кльон с това, което става в Близкия Изток и Африка и с оперативна информация, според която на територията на съседна Турция чакат 1 милион потенциални имигранти. Крайната им цел - Западна Европа ги принуждава да минат през България.

Отделно Лазаров посочи ефекта, когато полицаите се върнат по "оголените" си райони, работят по пътната безопасност, по тировете, срещу контрабандата и аферите с ДДС.

Служебният министър Йордан Бакалов даде да се разбере, че е по-скоро е привърженик на идеята.

Все пак Лазаров уточни, че той не е финансист и тепърва ще се прави предпроектно проучване, икономическа обосновка и ще се изясняват техническите параметри на нещото, което през цялото време отказваше да нарече "стена".

На журналистически въпрос как европартньорите ни ще погледнат именно на такава "китайска стена" и че няма да са много щастливи, Лазаров подчерта, че става въпрос за "възпрепятстващо", а не за "отбранително съоръжение" във военен смисъл.

Ръководството на МВР отчете още, че националното съвещание е било и заради предстоящите избори. Шефовете на ОДМВР са били инструктирани преди вота да обобщят данните и да профилактират всички лица, които от 2009 г. досега са влизали в кръгозора им като свързани с търговията с гласове. Това са откровени организирани престъпни групи, които иначе се занимават примерно с рекет и принуда, поясни още Лазаров. Но конкретният член, по който ще бъдат задържани според него не бил толкова важен за обществото - важно е да се секне изборната търговия.

Както вече стана ясно, към Националния щаб за изборите, съставен от МВР, ДАНС и прокуратурата, ще се създаде и обществен съвет, който ще включва известни хора с неоспорим морал. Те ще могат да дават информация, с която разполагат за всякакви изборни нарушения "секция по секция", каза министър Бакалов. Участието им в съвета обаче няма да им дава някакви извънредни права.