Собствениците на заведения да имат право да решат дали в баровете, клубовете, дискотеките и ресторантите им може да се допуска тютюнопушене, а разрешаването на употребата на цигари да става срещу месечна или годишна такса.

Това е новата идея за либерализация на тоталната забрана за тютюнопушене - в случая не във всички закрити обществени места, а само в някои търговски обекти. Предложението е на представителите на бранша, обединени в Българската асоциация на заведенията. Идеята е представена официално на Министерството на здравеопазването, което миналия месец пусна за обществено обсъждане нови промени в Закона за здравето. Част от тях предвиждат точно обратното - не либерализация на забраната за тютюнопушене на закрито, а затягане на режима и завишаване на санкциите при нарушение. Нещо повече - министерството иска забрана и за наргилета.

 
Идеята идва само ден, след като Народното събрание отхвърли промени в закона, предложени от НФСБ, които също целяха облекчен режим на пълната забрана за тютюнев дим на закрито. Аргументът бе, че тя така или иначе не се спазва, но пречи на ресторантьорския бранш.
 

Таксата "разрешено пушенето" - в специален фонд

Асоциацията на заведенията сега предлага всеки собственик, който разреши тютюнев дим в кафенето, бара, клуба или дискотеката си, да си плаща за това. Вноската може да е месечна или годишна, а парите да се събират специално обособен за целта държавен фонд. Всяко от заведенията, което е заплатило съответната сума, ще обозначава със специален стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Стикерът ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.

От съобщението на асоциацията не става ясно какъв би бил размерът на въпросната такса "пушене" и кой ще я определя. От асоциацията заявяват:

"Ако бъдат приети предложенията, ще има прости и изпълними правила за тютюнопушене в закрити помещения. Ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури немалък приход в държавния бюджет. Предложението е таксата да бъде годишна. Това ще бъде допълнителен и лесно събираем приход в държавната хазна, който ще замени една трудно приложима забрана. Със събраните средства, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подпомагат социално значими или здравни дейности в нашата страна. Какъв ще бъде механизмът за изразходването на средствата ще определи Министерският съвет на Република България.

"Не на последно място, ако бъдат приети предложените забележки, ще се гарантира свободата на развитие на бизнеса."

От Българската асоциация на заведенията оспорват още идеята на здравното министерство да се въвеждат крайни санкции като спиране и преустановяване на дейността на заведения, запечатване на търговски обекти, прекомерно завишени  глоби и имуществени санкции за нарушаване на действащата тотална забрана за тютюнопушене. От позицията се разбира, че според браншовиците подобно решение ще доведе до нови корупционни и недобросъвестни практики.