Кметът на Карнобат Георги Димитров, чийто син беше арестуван при вчерашната спекакция в района, заяви, че синът му не познава алкохолния бос Миню Стайков - "знае кой е, но лично никога не са се срещали". 

Почти целият бизнес на Стайков е свързан с родния му Карнобат, където държи и ресторант в центъра на градчето, в общинско помещение.

Синът на Димитров - Иван, притежава сградата, където бе разкрита незаконната фабрика за цигари, и я отдава под наем. Пред Нова телевизия кметът заяви, че едва вчера разбрал за връзката между Стайков и фабриката.

Синът ми ми каза, че помещението е било отдадено под наем. Получавал е някакъв наем. Издавал е фактури и си е плащал данъка, посочи Димитров. По думите му теренът е нает преди около две години от фирма. 

Запитан вярно ли е, че наемателят всъщност е портиерът на сградата, той отговори: "Не, мисля, че не е така. Наемателят е старозагорска фирма, а портиерът е бил посредник между нея и сина ми - получаване на парите, подписи и т.н."

Георги Димитров заяви, че Стайков е бил спонсор на редица общински мероприятия, за което има и съответните документи. Относно снимките от рождени дни на бизнесмена, на които присъстват политици, той заяви:

 Доколкото знам, той е помагал на всички. Но тези неща никога не са явни. Не мисля, че е клонил наляво или надясно. Доколкото знам, отношението му е еднакво към двата политически спектъра.

Очаква се днес специализираната прокуратура да обяви какви обвинения ще бъдат повдигнати на задържаните вчера десет души за данъчни престъпления и пране на пари и свързани с "Винпром Карнобат",  "СИС Индустрийс" и "Топаз Мел".

Сред задържаните е и бизнесменът и собственик на предприятията Миню Стайков. Въз снова на събраните при обиските доказателства, наблюдаващите прокурори ще преценяват дали задържането му ще бъде продължено за 72 часа, казаха заместник главните прокурори  Борислав Сарафов и Иван Гешев.

Според анализатори, парите от нелегалното производство на цигари, предназначено за пазари извън България, в съседни балкански страни, са били "изпирани" през легалните фирми на Стайков.