Кои са били българските "представители на обществеността, на деловите кръгове, науката, политолози и журналисти", отишли в Крим и с чието посещение се похвалиха руските медии?

Отговорът става ясен от публикации в РИА Новости, както и в българския сайт Поглед.инфо.

Както Клуб Z вече писа, нашите сънародници участват в анексираната територия във фестивал "Български срещи", който ще се проведе от 7 до 11 септември. Целта е "популяризация на българската култура в Крим и поощряване на развитието културните, туристическите и икономическите връзки между Крим и България" - по думите на Иван Абажер, представен като "председател на Регионалната българска национално-културна автономия на Република Крим "Паисий Хилендарски".

Най-високото "политическо" присъствие е била Ваня Добрева - бивш зам.-министър на образованието и науката в кабинета "Станишев" и ексдепутат от БСП. Днес преподава в доста спорния Библиотекарски университет - УНИБИТ. Тя е и дъщеря на проф. Чавдар Добрев.

Политолозите са представени от Валентин Вацев, титулуван "един от най-известните политолози и философи, уважаван аналитик и полемист в областта на геополитиката".

Също така няма много изненади сред присъствалите журналисти. Най-популярната сред тях е Велислава Дърева.

Велиана Христова е представена като наблюдател на в. "Дума", един от ръководителите на СБЖ.

В Симферопол са били още журналистите Румен Петков и Христо Георгиев. Петков e назован "главен редактор на авторитетния аналитичен сайт "Поглед.инфо".

Христо Георгиев е поет, белетрист, журналист и издател, бивш кадър на "Народна армия".

Напомняме, че пред Клуб Z вчера Иван Димов от кабинета на министър Екатерина Захариева заяви:

"Министерството на външните работи не е съгласувало това участие и съответно не знаем какъв е съставът на тази делегация."