Започва одит по пътната безопасност на цялото трасе през Искърското дефиле след тежката катастрофа преди 2 седмици, става ясно от съобщение на АПИ. Оттам не предупреждават за евентуални затруднения на придвижването.

Участъкът Мездра – Своге – Нови Искър е дълъг над 82 километра, а одитът ще се направи от лицензирани одитори по пътна безопасност.

До средата на септември резултатите ще бъдат обобщени от областните пътни управления и ще се направи анализ на пътната обстановка.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие Николай Нанков до средата на септември ще бъде направена инспекция на всички републикански пътища.

"Въз основа на техните заключения (на експертите, б.р.) ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци.

Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на населените места", напомнят от АПИ.