"Репортери без граници" (RSF) възложи на независима комисия, съставена от Нобелови лауреати, журналисти и юристи, да подготви "Mеждународна декларация за информацията и демокрацията", предаде Франс прес. 

"Крайната цел на инициативата е да се осигури международен ангажимент на държави, частни компании и представители на гражданското общество. RSF очаква да започне политически процес по инициатива на няколко лидери на демократични държави, въз основа на декларацията, която ще бъде изготвена, за да се стигне до Международен договор за информацията и демокрацията", посочи RSF.

За да изпълни това, международната организация ще създаде независима комисия. Председатели ще бъдат иранката Ширин Ебади, Нобелова лауреатка за мир, и генералният секретар на неправителствената организация Кристоф Дьолоар.

В комисията влизат 24 видни личности от 17 държави: политологът Франсис Фукуяма, бившият президент на Сенегал Абу Диуф, Марина Уокър - зам.-директорка на Международния консорциум на разследващи журналисти, Джан Дюндар - бивш главен редактор на турския всекидневник "Джумхуриет", както и няколко Нобелови лауреати (Амартя Сен, Джоузеф Стиглиц, Марио Варгас Льоса).

"Репортери без граници" се надява лидери от цял свят да се ангажират от средата на ноември в подготвянето на такъв "световен договор", посочи генералният секретар на НПО Дьолоар.