Европейският парламент (ЕП) подкрепи днес отпускането на 2.26 милиона евро на България за претърпени щети от природно бедствие. 

През януари нашата страна е подала заявление за средства заради щетите от валежите и силните бури на 25 и 26 октомври миналата година. Тогава в района на Бургас имаше силни бури и проливни дъждове, причинили повреди по мостове и пътища, училища и болници.

ЕП отчита, че валежите на посочените дати са взели пет жертви и са засегнали около 6000 души. Бедствието е довело до наводняването на 142 жилищни и над 1200 нежилищни сгради.

Българските власти оценяват общите преки щети от бедствието на 90.3 милиона евро.

Предложението за отпускане на средства от ЕС бе подкрепено днес от 652 евродепутати, 36 се въздържаха, а четирима бяха против.

Държавите могат да поискат помощ от фонд "Солидарност" за дългосрочните усилия за възстановяване след бедствия. Със средствата от фонд "Солидарност" Европейският съюз може да подпомогне възстановяването и покриването на част от спешните разходи, временното настаняване, почистването и опазването на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните власти покрай природните бедствия.