"Реформаторският блок" се обяви в защита на  управляващия редактор на „Капитал“ Алексей Лазаров и редактора на вестника Николай Стоянов, срещу които Софийска районна прокуратура започна проверка. Според реформаторите това е "неприкрит опит за сплашване на журналисти".

Те определят поведението на прокуратурата като неприемливо и недопустимо. 

Ето какво казват още Реформаторите:

"Творческото" тълкуване на законодателството (чл.107 от Наказателния кодекс (вредителство) и по чл.326 (подаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога) е откровено безобразие, което само показва, че прокуратурата е превърната в инструмент на частни интереси.

Чии? Отговорът е лесен: сигналът срещу журналистите е подаден от изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов.

Това за пореден път показва нуждата от дълбоки реформи в прокуратурата, така че тя да бъде истински независима и да служи на обществения интерес. Те са ясни и присъстват в програмата на РБ, наред с мерки за  законова защита на журналистическия труд и  независимото изразяване на мнение.

Вчера Софийска районна прокуратура (СРП) е разпоредила проверка срещу двамата журналисти от "Капитал". Поводът е сигнал, подаден от изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов, който иска да се провери дали не са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите.

Проверката резонно е възложена на Столичната дирекция на вътрешните работи, където двамата журналисти са извикани да дадат обяснения по случая. Призоваването станало по телефона, което според НПК се прави "в бързи случаи", напомнят от "Капитал". 

В сигнала на Момчил Борисов се казва, че публикацията във в. "Капитал" от 27 юни "Паниката е по-голяма от проблема" … всява паника. Борисов развива тезата, че твърдейки, че "Водстрой 98", която той посочва като най-голямата строителна фирма в България, си е изтеглила парите от Първа инвестиционна банка, журналистите призовават хората да последват примера й и също да си изтеглят парите. Изпълнителният директор на фирмата иска прокуратурата да провери дали с написването на тази публикация не е извършено престъпление по чл.107 от Наказателния кодекс (вредителство) и по чл.326 (подаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога).