Европейската комисия предложи допълнително засилване на надзора върху финансовите институции в ЕС за по-успешна борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Това се казва в разпространено днес съобщение на ЕК, цитирано от БТА.

В Брюксел смятат, че независимо от въведените от ЕС строги правила за борба с прането на пари скорошни случаи в банки в Съюза са дали повод за тревоги. Това подсказало, че тези правила невинаги се спазват и прилагат ефективно на цялата територия на ЕС.

„Това не само представлява заплаха за почтеността и репутацията на европейския финансов сектор като цяло, но може също така да има последици за финансовата стабилност на отделни банки“, изтъкват от централата на Комисията.

По тази причина тя предлага да бъде променен Регламентът за създаване на Европейски банков орган (ЕБО) с цел да се засили неговата роля в надзора върху финансовия сектор за борба с прането на пари. Тези мерки ще допринесат за насърчаване на почтеността на финансовата система на ЕС, за осигуряване на финансова стабилност и за защита от финансови престъпления.

Ето какво предлагат от Еврокомисията.

Засилване на ролята на Европейския банков орган (ЕБО)

Комисията предлага правомощията за борба с изпирането на пари по отношение на финансовия сектор да бъдат съсредоточени в рамките на ЕБО и неговите пълномощия да бъдат подсилени с цел да се гарантира извършването на ефективен и последователен надзор от всички съответни органи за риска от изпиране на пари, както и сътрудничеството и обменът на информация между съответните компетентни органи. 

Какво ще донесе промяната в Регламента?

• Ще помогне нарушенията на правилата за борба с прането на пари да се разследват последователно. ЕБО ще може да изисква от националните надзорни власти за борба с тази дейност да разследват предполагаеми тежки нарушения и да предприемат целенасочени действия, като например наказания;

• Ще предвижда, че националните надзорни власти за борба с прането на пари се съобразяват с правилата на ЕС в тази област и си сътрудничат по подходящ начин с властите за пруденциален надзор. Съществуващите правомощия на ЕБО ще бъдат подсилени, така че в краен случай, когато националните власти не предприемат действия, Органът да може да приема решения, чиито непосредствени адресати са отделни оператори от финансовия сектор;

• Ще подобри качеството на надзора чрез общи стандарти, периодични прегледи на националните надзорни органи и оценки на риска;

• Ще направи възможно събирането на информация относно рисковете и тенденциите във връзка с борбата с прането на пари и ще насърчи обмена на такава информация между националните надзорни органи (т .нар. центрове за данни);

• Ще улесни сътрудничеството с държави извън ЕС по трансгранични случаи;

• Ще създаде нов постоянен комитет, който обединява националните надзорни органи за борба с изпирането на пари.

Пълноценно използване на съществуващите средства за надзор 

ЕК приканва европейските надзорни власти, особено ЕБО, да приемат насоки, които подпомагат властите за пруденциален надзор да включват аспектите на борбата с прането на пари в различните си инструменти и да осигурят сближаване на надзора.

Комисията приканва Европейската централна банка (ЕЦБ) най-късно до 10 януари 2019 г. да сключи с надзорните власти за борба с прането на пари многостранен меморандум за разбирателство по обмена на информация.

Какво следва?

Внесеното днес предложение за укрепване ролята на ЕБО ще бъде подложено на обсъждане в Европейския парламент и в Съвета на ЕС. Тези промени ще бъдат включени в обсъжданията на предложението на ЕК за преглед на регламентите за европейските надзорни органи (ЕНО), прието от комисията през септември 2017 г.