Депутатът от руската Либералнодемократическа партия (ЛДПР) Сергей Иванов е внесъл в Думата законопроект за въвеждането на територията на Русия на дуелния кодекс, пише Би Би Си. Документът е достъпен в базата данни на Думата. Той се състои от 52 страници без пояснителните бележки и финансово-икономическите аргументи (в които се отбелязва, че приемането на такъв закон няма да изисква допълнителни бюджетни разходи).

Законопроектът предлага дуели да бъдат позволявани само между чиновници - "оскърблението може да бъде нанесено само на равен с равен". "Ако някой държавен или общински служител е призован на дуел от гражданин, той трябва да отклони това и да предостави право на последния да иска удовлетворение по съдебен път. Ако той все пак има желание."

Сред другите граждани дуелът ще е разрешен само в изключителни случаи, се казва още в документа. Жените обаче не могат да участват в дуели, от тяхно име това трябва да го свърши някой роднина от мъжки пол.

Авторът на документа обяснява, че бил вдъхновен от видеообръщението на шефа на Руската национална гвардия към Алексей Навални, в което Виктор Золотов зове опозиционера на дуел.

Сергей Иванов разяснява пред Би Би Си, че за своя законопроект е ползвал "кодекса за дуели в Руската империя в старата редакция от 1912 г.", но леко го редактирал. Така в закона вече били включени и журналистите, които отсъствали в стария вариант, те също могат да бъдат призовани на дуел.

Видеообръщението на ген. Виктор Золотов към опозиционния лидер Навални се появи на сайта на Росгвардия във вторник.

В него генералът обяснява, че иска удовлетворение за оскърбената си чест.

"Призовавам ви поединично - на ринг, на татами, където ви е удобно, като обещавам да направя от вас хубав сочен котлет", казва началникът на Росгвардия.

Повод за необичайната реакция на Золотов стана разследване на Фонда на Навални за борба с корупцията, в което се разкриват злоупотреби при възлагането на поръчката за продоволствено снабдяване на службата. Росгвардия е военизирано звено, създадено през 2016 г. с цел участие в охраната на обществения ред, гранична охрана, контрол върху разпространението на оръжията и частната охранителна дейност и др.

Според данните на ФБК на Навални новият доставчик на хранителни продукти за служителите на Росгвардия е завишил с два-три пъти цените на единичните стоки като зеле, лук, ябълков сок, замразено месо, масло, картофи и др. Разследването се позовава на публичния ценоразпис от последната обществена поръчка за храна от края на 2017 г. и на цените на обичайните хранителни стоки в Москва. И в двата случая е налице завишаване на стойността, по която Росгвардия се разплаща с избрания доставчик "Мясокомбинат Дружба народов".

Алексей Навални.

Ген. Золотов обаче обяввява, че твърденията му са "оскърбителни клевети, които не може просто така да се простят". Военният началник се обръща към Навални с призив да не се занимава с обществените поръчки на звеното, защото "не му е работа". Той признава, че в службата има случаи на недобросъвестност и корупционни практики, но виновните лица "или се освобождават, или се дават под съд".

Голямата разлика в цените е обяснена от Золотов като "пример за това, че предишните доставчици са били недобросъвестни или корупционери, защото за 40 копейки не може да се продава сок, а само вода или сурогат".

 

 

Золотов признава, че самият той "не е беден човек", но че е заработил състоянието си още преди да оглави Росгвардия.

"За разлика от вас (към Навални, б.р.), докато вие още сте седели на гърнето си, аз съм служил в армията, работил съм в производството, бил съм ударник на комунистическия труд и след това се занимавах с бизнес", заявява генералът, който нарича опозиционера "изделие от американска епруветка".

Отговор от Навални няма, защото опозиционният лидер е в ареста.

От Фонда за борба с корупцията реагираха на посланието на Золотов, като обявиха, че са готови да отговарят за достоверността на информацията си "публично и пред съд".

В инстаграм реагира жената на Навални Юлия, която определи призива за дуел като заплаха за Алексей Навални и семейството му.

"Единственото чувство, което изпитвам към Золотов, е презрение", написа още тя.

Юлия Навални отбелязва, че началникът на Росгвардия не е отговорил на нито едно от обвиненията в корупция и злоупотреби.

На въпрос от журналисти как ще коментира поведението на ген. Золотов, президентският говорител Дмитрий Песков казва: "Понякога срещу безсъвестната клевета може да се бориш с всякакви средства." Той отказа да отговори дали е допустимо за държавен служител от такъв ранг да си позволява подобни публични изказвания.