Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик на фирмата "Сигда" ООД, която през октомври миналата година придоби ТЕЦ "Варна". Това показват документи в Търговския регистър по партидата на компанията. Новината съобщи първо "Капитал", а данните в регистъра потвърждават сделката.

Досега централата бе собственост на децата на бившия министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов - Станислав и Ивелина Папазови. Самият бивш министър е управител на фирмата, купила ТЕЦ-а, който не работи от години и бе продаден от ЧЕЗ през миналата година. 

С договор за прехвърляне на дялове от 7 август тази година Станислав и Ивелина Папазови поотделно са продали част от дяловете си в компанията лично на Доган. Вписването в Търговския регистър на този договор е от 9 септември 2018 г. Прехвърлените на почетния лидер на ДПС дялове са общо 70% от капитала на дружеството, става ясно още от документите. Продажната цена е описана в анекс към договора, който не е публикуван в регистъра. Децата на Папазов запазват миноритарни дялове, а той заедно със Станислав остават управители на "Сигда" ООД.

Цялата компания е заложена в Първа инвестиционна банка като обезпечение срещу кредит. Въпросният кредит е в размер на 24 255 000 евро и представлява около половината от сумата, срещу която бе купен ТЕЦ-Варна от ЧЕЗ (официално цената на сделката не бе обявена при сключването й, но според отчета на чешката ЧЕЗ от продажбата на актива си е получила около 48 млн. евро, а според финансовия отчет на "Сигда" - 98 млн. лв.  - б.р.). Лихвата по кредита към ПИБ е 7,5%.

"Сигда" ООД ще погасява предсрочно заема към ПИБ

Печалбата, която компанията "Сигда" ООД декларира в годишния си финансов отчет за 2017 г., е 614 хил. лв. след облагане с данъци. Това е двойно повече от предходната година, когато печалбата е била 330 хил. лв. 

Общите приходи от дейността на фирмата, която притежава ТЕЦ-"Варна", са 7,4 млн. лв. Активите са оценени на 102 млн. лв., а пасивите - на 100 млн. лв. 

В отчета за 2017 г. има и следната заявка от страна на компанията: 

"Стартирано е предоговаряне на банков кредит, в размер на 24 255 хил. евро, за предсрочно погасяване пред 2018 г., за което е изпратено писмо за намеренията на дружеството на 23 март 2018 г. Намеренията на дружеството са приети от банката и предстои подписване на предвиденото предоговаряне"

Пред миналата година е разпределен и дивидент в размер на 30 000 000 лв. от дъщерното й дружество "ТЕЦ-Варна" ЕАД.

Кога Доган стана бизнесмен официално

До края на 2017 г. почетният лидер на ДПС Ахмед Доган нямаше собственост във фирми и никакъв регистриран бизнес. Преди няколко месеца обаче се разбра, че Доган е станал съсобственик и съдружник с Румен Гайтански (известен и с прякора си Вълка - б.р.) във фирма "Уотър Хаус". Дружеството е с адрес бул. "Цариградско шосе" № 48-50. Това е сградата на някогашния Полиграфически комбинат, където вече се помещава бизнес център. 

Придобиването на мажоритарен дял от "Сигда" ООД е втората бизнес придобивка на Доган.