Тол системата вече е внедрена законодателно, а ще тръгне догодина. 

С окончателни промени в Закона за пътищата депутатите одобриха електронни винетки, които ще са годишни, тримесечни, седмични и уикенд. Те ще важат от деня, посочен като начална дата при заплащането им.

Минималната пътна такса, която се дължи за ползване на платената пътна мрежа, е тази за уикенд винетка. Винетките ще се заплащат след деклариране на регистрационния номер на превозното средство и ще важат само за него.

В случай на прехвърляне на собствеността на превозното средство, винетката ще запазва валидността си. На винетката ще бъде регистрационният номер на пътното превозно средство, категорията му, датата на плащане и валидността.

Винетна такса ще се заплаща от МПС за превоз на пътници и за превоз на товари, както и такива с повишена проходимост. Ако към превозното средство има ремарке и за него ще се заплаща винетна такса.

Парламентът одобри и Национално тол управление към АПИ да събира пътните такси. В него ще работят близо хиляда души.

Тол таксата ще се заплаща за всички превозни средства над 3.5 тона. Плащането ѝ дава право за изминаване на определено разстояние. Създава се възможност собствениците или ползвателите на превозното средство да закупят еднократна пътна карта.

С нея ще могат да изминат предварително заявено от тях разстояние по определен маршрут. Превозните средства от екологична категория ще заплащат по-ниски такси.

Предстои парламентът да реши от кога да влязат в сила тол таксите и електронните винетки, както и дали в автобусите задължително да има колани и видеорегистратори.

Големите дебати: да има ли дял от тол таксите за общински пътища или не

Депутати от ДПС отново предложиха 20 на сто от приходите от тол такси за общините заради това, че през тях минават републикански пътища, а те не са в състояние да ги поддържат. Управленските разчети показват, че от тол такси са планирани около 1 милиард лева годишно, които са предназначени за републиканска инфраструктура.

В пленарна зала се разгоряха дебати между управляващи и опозиция, водени преди това и при обсъждането на промените в транспортната комисия на 44-ото НС. 

Вносителят им Александър Ненков (ГЕРБ) отново повтори тезата си, че финансирането на ремонтите и рехабилитацията на общинската пътна мрежа ще е тема при обсъждането на бюджета за 2019 г.

"Финансирането ще стане през делегираните бюджети, важно е да отбележим, че и до този момент Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) се дофинансира от държавния бюджет в различни размери през годината. Следователно ще бъде осигурен такъв ресурс, който би отишъл за подобряване на капиталовите разходи на общините, които да бъдат увеличени през бюджета", заяви Ненков.

Когато републикански път минава през общини, АПИ има участие в подобряването на такава инфраструктура и рехабилитирането й, не пречи в бъдеще и общинска мрежа да влиза в тол системата и тя да бъде таксувана, прогнозира депутатът от ГЕРБ.

Рамадан Аталай (ДПС) призова да не се прехвърля разговорът за тези разходи към бюджета.

"Тогава ще ми кажете, че няма средства, няма откъде, а сега ви предлагаме защо да не се отделят още 20 процента на тези общини, през които минава републиканската пътна мрежа и АПИ няма никакво участие в ремонтите. Дайте ми данни в потвърждение на това, което говорите... Защото сега ситуацията е такава на много места, че през дупките може да минавате само със синята каска на г-н Каракачанов", заяви Аталай.

Председателят на транспортната комисия Искрен Веселинов (Обединени патриоти) също изрази несъгласие с предложението на ДПС. Той се съгласи, че общинските пътища са в трагично състояние, но е най-лесно "с едно текстче в закона да кажеш, ето ние сме добрите, а няма кой да ни чуе - това е прийом на опозицията".

"Ако включим тези 20 процента, всеки превозвач ще обжалва, защото се включва такса, която не е оправдана. Другият ефект е, че ще извадим от паричната маса, с която искаме да обновим републиканските пътища, да изградим магистрала "Хемус", скоростен път и др., което няма да е добре", отбеляза Веселинов.

Според него има начин "ръководеното в момента от г-н Нанков министерство (МРРБ - бел.р.) да освободи някакъв ресурс за общините. Нека не се мъчим да измислим дървеното желязо и да слагаме някакви текстове, просто за да ни харесат хората, каза Веселинов.

От ДПС опонираха, че не претендират за авторство на текста, а просто искат да се намери генерално решение на проблема.

"Приемам, че ще го направите чрез бюджетната процедура, идват местни избори, логично е ГЕРБ да го направи, защото имат най-много общини, ами малките общини какво ще правят,  ами като се смени мнозинството", запита Ремзи Халилов (ДПС), който е и бивш кмет на община Кубрат в продължение на четири мандата.

Павел Шопов (Обединени патриоти) заяви, че на ДПС им се иска да получат някакви средства в партийните каси от този 20-процентов дял, защото "по време на управлението "Сакскобургготски" и на тройната коалиция се изляха много пари".

"Ако пътувате по Кърджалийско и Хасковско, ще видите едни черни пътища, асфалтирани, които се вият като змии... Тези средства едва ли ще отидат по предназначение, но гладна кокошка просо сънува", каза Шопов, който запита на база какъв разчет е вкарано числото 20 но сто.

Танер Али (ДПС) показа от трибуната писмо от Националното сдружение на общините в България, в чийто управителен съвет е. Именно в писмото има тези 20%, ще ви го предоставя, за да сте наясно, каза той. 

Предложението обаче беше отхвърлено.