„Референдумът на 30 септември е референдум за втората ни независимост“, заяви днес македонският премиер Зоран Заев в реч пред Европарламента в Страсбург.

В последния ден от месеца гражданите на страната му трябва да решат дали тя да приеме името Република Северна Македония.

„Ще сграбчим този шанс, защото той е нашият билет за ЕС и НАТО“, убеден е Заев.

Споразумението с Гърция бе посрещнато на нож от националисти и в двете страни. Проучванията обаче показват, е повечето хора в Македония подкрепят промяната на името. Заев изтъкна пред евродепутатите, че тази подкрепа ще означава нов път напред за бившата югославска република.

Той разказа как е бил 17-годишен, когато Македония обявява независимост от Югославия през 1991 г. И още тогава мечтаел страната му да се присъедини към ЕС.

Спорът за името блокираше пътя на Скопие към членство в Евросъюза  НАТО.

„Изправени сме пред пореден исторически кръстопът в историята ни и промяната на името не бе лесно решение за нас. Ще се преименуваме на Северна Македония, но получихме признание на македонския народ и македонския език. Всички знаем какви изгоди ще произтекат от този референдум – това е шанс, който се дава веднъж в живота“, каза Заев.


Хората в Македония не желаят да бъдат изолирани от останалия свят и бъдещето им е в ЕС, убеден е премиерът на малката балканска държава.

Той изтъкна помощта на България и Гърция и специално на премиерите им Бойко Борисов и Алексис Ципрас, които нарече „приятели“.

Зоран Заев призна, че спорът с Атина за името на страната му е бил една от най-големите трудности но омаловажи този спор, като го обяви за неразбирателство, и допълни, че и на гърците не им е било лесно. В крайна сметка и двете страни са направили отстъпки, за да сестигне до споразумението.

Той се зарече, че ще бъдат извършени необходимите реформи и ще бъде засилена борбата с корупцията и за върховенството на закона.