Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на България в ООН тази година, защото предвид изминалото европредседателство било добре министър-председателят да представлява страната на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Тя ще се се проведе в периода 18 септември - 5 октомври. 

С това обяснение излезе в петък външната министърка Екатерина Захариева. В сряда стана ясно, че като прецедент тази година за Ню Йорк няма да пътува президентът Радев, а премиерът Борисов. По традиция България е представлявана на сесията на ООН от държавния си глава.

Новината предизвика въпросителни предвид факта, че за последно премиер е водил делегация за този форум през 2010 г.

Известно е, че от години има неписано правило, за което са се споразумели "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 и според което министър-председателят води българската делегация при европейските съвети, а държавният глава - на сесиите на Организацията на обединените нации.

Според Захариева обаче "съгласно правилата на ООН искам да подчертая, че е възможно държавата да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министър на външните работи. Това са лицата, които могат да представляват държавата в ООН."

"По принцип могат да се ротират", допълни тя.

По думите ѝ имало и държави, които се представляват на ниво и външен министър. 

Решението тази година Борисов, а не Радев да води делегацията ни, е било взето от Министерския съвет.

"Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция", заявиха пред Клуб Z от прессекретариата на държавния глава, след като стана ясна новината.

От това следва, че решението е било взето без консултации с "Дондуков" 2 - напълно в унисон с политиката, която водят управляващите спрямо често критикуващия ги Румен Радев.

Захариева днес обясни, че не можело да става дума да умисъл.

"В никакъв случаи не говорим за спекулации, които се чуват. Така или иначе през миналата година е бил президентът, тази година е редно да отиде премиерът, и то в година на председателството", твърди външната министърка.

Според нея президентът е уведомен, че Борисов ще ходи в ООН, и уточни, че има писма между двата кабинета.

В този смисъл думите на Захариева коментира във фейсбук главният секретар на президентската администрация полк. Димитър Стоянов. Той написа двусмисленото:

"Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само... Колко й е трудно на уважаемата г-жа Захариева..."

Захариева сподели мисли и на тема комуникация между президентската институция и МС.

След като се разбра, че премиерът отива в Ню Йорк в четвъртък, се оказа, че президентът Радев не е подписал указа за освобождаване от длъжност главен секретар на МВР Младен Маринов и така насроченото гласуване в парламента на министерските назначения не можа да се състои. НС трябваше да освободи министрите на строителството, на транспорта и на вътрешните работи Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. Някои анализатори видяха в това опит за ответен отговор на държавния глава.

 "Вижте, по принцип комуникацията винаги, ако има някакъв проблем, трябва да се подобрява. Комуникация между институциите има. Между която и да е институция, в случая става въпрос за президент и премиер, винаги има какво да се подобрява. Но това е двустранен и двупосочен процес", разясни принципно Захариева.

Вероятно и в нейната комуникация с държавния глава имало какво да се подобрява, отчете още тя. Министърката поясни, че има информация, че е имало среща между кабинетите на президента и премиера и неговите съветници преди месец-два и те са дебатирали въпроса за делегацията в ООН.

Във връзка с указа на президента Румен Радев за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР тя поясни, че доколкото е разбрала, указът ще бъде подписан, когато държавният глава се върне. "Тук трябва да се попита неговата администрация", допълни вицепремиерката.

Социологът Андрей Райчев предостави по Нова тв своя версия на решението Бойко Борисов да пътува за сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. 

"Аз виждам много тежък конфликт, който се задава между премиер и президент. И това ще направи тежка атмосферата в страната", каза Райчев.

Според него решението Радев да не отиде в Ню Йорк било "тежък шамар".

"Зложелателите на Борисов твърдят, че той ужасно много иска да отиде в Съединените щати, защото се надява най-после да отиде в Съединените щати. Той не е поканен там. Някои смятат това за тенденциозно на фона на г-н Цветанов, който виси там по един месец, желязно и дълго време. Има и такова твърдение, че той се старае да отиде в Ню Йорк, за да се разбере нещо с местните. Нямам информация доколко е вярно", каза още Райчев.