Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, призна вината си пред федерален съдия по две обвинения и прие да сътрудничи със специалния прокурор Робърт Мълър, предадоха световните агенции.
Манафорт призна вината си по обвинения в престъпен сговор срещу САЩ и във възпрепятстване на правосъдието, отбелязва Франс прес. Робърт Мълър пък разследва евентуално съглашателство между хора от предизборната кампания на Тръмп и Русия, припомнят агенциите.

Манафорт, 69-годишен бивш лобист, вече бе признат за виновен през август по друго дело за банкови и данъчни измами, гледано в щата Вирджиния. Това, че Манафорт призна сега сам вината си, ще му позволи да избегне нов продължителен и скъпоструващ процес, който може да постави в неудобно положение и самия Тръмп в навечерието на парламентарните избори през ноември, отбелязва Франс прес.
Белият дом обаче побърза да увери, че решението на Манафорт няма нищо общо с президента или неговата "победоносна президентска кампания през 2016 г."

"Няма абсолютно никаква връзка", подчерта говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Споразумението за сътрудничество на Манафорт със службите на прокурора Мълър е важен обрат, тъй като бившият директор на кампанията на Тръмп от година оспорваше обвиненията. Това е обаче лоша новина за обитателя на Белия дом, който не спира да говори за "лов на вещици". Този негов аргумент е все по-отслабен от напредъка в разследванията на Мълър, отбелязва Франс прес.

За момента Мълър не успя да докаже съглашателство между Москва и членове от екипа на Тръмп. Той обаче постигна няколко осъдителни присъди или ангажименти за сътрудничество от страна на бивши сътрудници на Тръмп.
Според документите, предадени в съда по сегашното разследване срещу Манафорт, първоначалните седем обвинения бяха сведени до две, по които той пледира днес виновен, посочва Франс прес. Според Ройтерс и ТАСС сега Манафорт може да получи до 10 години затвор по обвиненията, за които той призна вината си, предава БТА.
Манафорт, бивш влиятелен политически консултант, бе признат за виновен за банкови и данъчни измами, свързани с десетки милиони долари, получени от консултантските му дейности за бившия украински президент Виктор Янукович.