Десетки хиляди жители и гости на Брюксел се качиха днес на велосипеди в рамките на инициативата "Брюксел без автомобили".

Тя се провежда вече 18 години в началото на втората половина на септември.

Полицията затвори подстъпите към белгийската столца и не допускаше там да влизат автомобили. По улиците се движеха само полицейски, пожарни автомобили и коли на "Бърза помощ", както и превозни средства със специален режим. Вървяха и автобусите на градския транспорт, но возенето в него днес бе безплатно.

Автоматичните врати на метрото, пропускащи пътниците с билети, днес бяха изключени.

Влаковете пък предлагаха пътуване само за 5 евро из цяла Белгия.

"В началото е било много трудно и имаше много силна съпротива, най-вече от страна на търговците. Но с годините инициативата придобива все по-силна подкрепа", споделиха организаторите.

В една от централните зони за паркиране, намираща се на булевард "Ватерло", бе опъната 70-метрова маса. Човек трудно можеше да се сети, че обичайната гледка там е паркирани една до друга коли.

Организаторите се бяха погрижили и за любителите на шахмата.

Доброволци обучаваха желаещи да се повозят на седжуей.

Пред кралския дворец бяха опънати шатри. Там бе организиран и кът на веганите.

В рамките на инициативата "Брюксел без коли" се развиваха и други дейности.

Така например в парка "Сенкантенер" вървеше акция в подкрепа на белгийския параолимпийски отбор. Здрави деца имаха възможност да бият дузпи с тъмни очила, които не им позволяват да виждат нищо.

Водени от помощник,те трябваше да минават през различни препятствия, които не виждаха.

Имаше и състезания в инвалидни колички.

Подготвени бяха и музикални забавления като дискотека на открито. Върхът обаче бяха изпълнители на тайко – японски барабани.