В последния ден от лятната ваканция инициативата „Стара хартия за нова книга“ беше последната спирка преди училище на 2700 деца от София. На 16 септември пред Книжен център „Гринуич“ малките екоактивисти предадоха рекордните до този етап на кампанията 15,5 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 202 дървета и получиха над 3200 нови книжки. Традиционно инициативата в София се проведе под патронажа на кметицата Йорданка Фандъкова и отново беше част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г.

Благодарността си към всички, които подкрепят каузата, отправи Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община.

„Аплодисменти за всички млади и мотивирани хора, които съм сигурна, че променят нагласи в средата си в училище и в семействата“, допълни тя.

„Важното на тази кампания е, че тя се провежда под надслова „Почисти и прочети“ – свързваме опазването на околната среда, нашите зелени градове с четенето на хубави книги“, каза изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Тодор Бургуджиев. Той представи на всички присъстващи новото специално издание на кампанията „Грийн тийн“.

Управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова също приветства всички деца:

„Избрали сме деня преди първия учебен ден, за да ви покажем, че няма нищо задължително и нищо не е скучно – нито училището, нито събирането на отпадъци, нито почистването на стаята или четенето на книги. Важното е да се забавляваме, а вашите приключения започват от утре и ви предстои цяла една година да откривате нови светове – такива, каквито ще откриете и в книгите“.

Празничната програма беше открита от „БОН-БОН“, които направиха сериозна заявка за предстоящия си мюзикъл на 29 септември „Котешката банда“. Звездите на „Voice Academy“, сред които участниците в „Гласът на България“ Яна Янчева и Габриела Байкушва, взривиха сцената с невероятните си изпълнения. Талантите от клуба по спортни танци „PRO DANCE“ отново подкрепиха каузата.

Яна Янчева от „Voice Academy“.

Играта „Светът на Нарния“ на водещата на „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR и посланик на каузата Деляна Маринова-Джуджи, ековикторината, снимките в специално създадената фотобудка от приятелите на иницативата „Photo king“, работилницата за значки на „Светът на Мария“ бяха само малка част от всички изненади и предизвикателства, които очакваха малките екоентусиасти през целия ден. До 25 септември децата все още имат възможност да участват във фотоконкурса „Стани фотограф на „Стара хартия за нова книга“, като изпратят своите снимки от събитието на фейсбук страницата на кампанията. Авторите на трите най-добри фотографии ще получат награди. Пълните условия на конкурса тук: http://www.greenwich.bg/

Още три големи общини ще бъдат домакини на кампанията до края на месеца – Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Звездите от „БОН-БОН“ изпълняват част от мюзикъла „Котешка банда“
Част от игрите по време на празничния ден.
Опашката пред пункта за предаване на стара хартия.
Деца предават старата си хартия.
Водещата на „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR и посланик на каузата Деляна Маринова-Джуджи с част от участниците в събитието.

 

Организатори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Каузата е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.