Свада между мининистъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини и колегата му от Люксембург Жан Аселборн се превърна днес в европейски скандал, след като се разля по страниците на вестници и уебиздания в целия Стар континент и стигна до коментар от Брюксел.

На международна среща за сигурността и миграцията във Виена миналия петък Салвини, който е лидер  на крайнодясната "Лига", и социалистът Аселборн, който е министър по имиграцията и външен министър на Великото херцогство, кръстосаха шпаги за това нуждае ли се Европа от мигранти. Салвини, в характерния му полемичен стил, отхвърли тезата на Аселборн, че Европа застарява и й трябва свежа кръв и работна ръка.

Видимо ядосан от изявлението на Салвини, Аселборн захвърли слушалките за превод с циничния израз "merde alors" (merde - фр. лайно; в свободен превод на български е равностойно на псувня).

"Наистина, някакво равнище на лоялно сътрудничество между държавите е необходимо в Съвета на ЕС, където се обсъждат важни въпроси за настоящето и бъдещето на Общността",  каза днес в Брюксел говорител на Европейската комисия, коментирайки спречкването. 

То илюстрира срещуположните тези за миграцията, които ще се очаква да сблъскат традиционните проевропейски партии и антисистемните популисти на европейските избори догодина.

Жан Аселборн, министър на външните работи и имиграцията на Люксембург.

"Чух един колега да казва, че има нужда от имиграция, защото европеийското население застарява. Моята гледна точка е напълно различна", казва Салвини, цитиран от "Кориере делла сера", в спора, чието видео плъзна в световната мрежа. "Мисля, че съм в правителството и ми плащат, за да помагам на нашите младежи да се върнат към правенето на деца, нещо,  което правеха преди години, а не, за да изтръгвам най-доброто от африканските младежи, за да заместят европейските младежи, които днес по икономически причини повече не правят деца".

"Може би в Люксембург има такава нужда" (от мигранти - б.р.) - продължава той. "В Италия обаче има нужда да помагаме на нашите деца да правят други деца, не да имат нови роби, за да заместят децата, коите вече не правим".

В този момент Аселборн прекъсва Салвини, припомняйки му историята от 60-те години на миналия век, когато много италианци мигрират да търсят препитание в държавите от Бенелюкс:

"Аз съм министър на Люксембург и контролирам моите финанси; вие в Италия трябва да се занимавате с вашите пари, за да погнете да изхраните вашите деца... "В Люксембург, драги господине, хиляди италианци дойдоха да работят у нас като мигранти, за да имате вие в Италия  пари за вашите деца".

 

 
(Видео YouTube)

 

Коментирайки случая днес, Аселборн каза днес пред "Политико", че не е имал намерение да обижда италианците и че би повторил същото, дори ако е знаел, че сцената се записва на видео. Това не е обичайна практика на срещите на европейски министри.

"Салвини изрази разбирания, наследени от фашистката етика на 30-те години на миналия век", каза днес Аселборн, цитиран от италианския всекидневник "Република". "Когато чух думите му, имах голям проблем и помислих, че някой трябва да се намеси и да му каже "стига толкова".

Пред "Политико" той каза още, че ЕС не бива да позвалява на срещите си "езика на разделението и омразата", които според него Салвини и унгарският министър-председател Виктор Орбан, в оформящ се общ фронт, се опитват да направят приемлив за съюза.