Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари догодина, няма да струва повече от 10 лева, но все пак окончателната й цена ще бъде определена с решение на Министерския съвет. Новата винетка ще важи от петък на обяд до неделя в полунощ.

Това съобщи на пресконференция днес председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, който представи схемата за купуване на електронни винетки за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона след въвеждане на новия начин за плащане при ползване на републиканските пътища.

Няма да има промяна в цените на винетките - те се запазват такива, каквито са в момента: 97 лева за годишна винетка, 30 лева за месечна и 15 лева - за седмична.

Гражданите, закупили винетки, чийто срок на валидност е след 1 януари 2019 г., ще могат да ги конвертират след 15 декември.

"За улеснение на шофьорите ще бъдат предоставени различни канали за конвертиране на винетката. Освен 500-те терминала ще има и около 1000 пункта от разпространителската мрежа на винетната система. Устройствата ще работят с дебитни и кредитни карти, но не и с пари в брой, обясни Глосов.

В случай че водач на превозно средство с валидна винетка пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач, неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от оператор на автомобила, но няма да бъде констатирано нарушение, поясни шефът на АПИ.

Винетките ще могат да се плащат и през мобилно приложение. Запазва се възможността да могат да се купят, както и сега, от бензиностанции, областните пътни управления на АПИ, пощенските клонове и др.