Европа трябва да изключи рублата от международния финансов оборот, заяви зам.-председателят на Европарламента Ришард Чарнецки, цитиран от РИА Новости.

"ЕС трябва да подготви профилактични санкции срещу ключови сектори на руската икономика. Рублата трябва да престане да бъде конвертируема валута", каза той пред Сейма (парламента) на родната си Полша. Според него при подготовката и налагането на санкции ЕС трябва да работи така, че да изпреварва Русия в тези стъпки.

Западът вече наложи строги санкции срещу руски бизнесмени, компани и и банки. Наказанията са заради руската анексия на Крим и Севастопол и продължаващата подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Москва от своя страна забрани вноса на селскостопанска продукция, месо, мляко и млечни продукти от ЕС, САЩ, Норвегия, Австралия и Канада.

Точно преди седмица руският президент Владимир Путин заяви, че целта на страната му е да продава нефт и газ срещу рубли, а не за долари.

"Аз подкрепям тази идея, защото монополът на долара на енергийния пазар нанася вреди на икономиката", каза той в реч в Крим.