Досегашният шеф на германското контраразузнаване (Федералната служба за защита на конституцията) Ханс-Георг Маасен (55 г.) е уволнен и същевременно повишен. Звучи като парадокс, но е факт.

Във вторник лидерите на трите партии, участващи в широката управленска коалиция в Берлин – ХДС, ХСС и ГСДП (Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия), Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Андреа Налес се споразумяха Ханс-Георг Маасен да бъде уволнен като шеф на контраразузнаването. По настояване на Зеехофер, който е и вътрешен министър, Маасен ще бъде назначен като държавен секретар в немското МВР. Този пост отговаря на заместник-министър. На Маасен се поверява вътрешната сигурност и киберсигурността.

Това за него де факто е повишение. Макар да не е начело на държавна институция или министерство, неговата заплата се вдига с 2580 евро месечно. Като шеф на контраразунаването той получаваше 11 577 евро заплата, сега ще се разписва срешу 14 157 евро. Не заплатата разгневи политици и общественост, а повишението.

Маасен предизвика истинска политическа криза в Берлин и постави под заплаха правителството на Меркел. Политици от всички цветове с изключение на тези от крайнодясната "Алтернатива за Германия" настояха за оставката му, както и да не му се поверяват отговорни постове.

Малко предистория

В източногерманския град Кемниц в края на август и началото на септември походи на неонацисти с вдигнати в хитлеристки поздрав ръце и
десни радикали доведоха да сериозни сблъсъци. 35- годишен германец беше зверски убит с нож.

Срещу насилието се възправиха хиляди граждани, последваха нови походи с искания да се сложи край на омразата и насилието.

Канцлерката Ангела Меркел остро осъди случилото се в Кемниц, нарече го “лов на вещици”.
Появи се и видео, на което се вижда как озлобени мъже преследват с крясъци и ругатни мигранти.

Срещу позицията на канцлерката се изправи не друг, а самият шеф на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен. Без да изчака анализ на събитията и фактите, на 7 септември той даде смущаващо интервю за в. “Билд”. При случилото се в Кемниц не можело да се говори за лов на вещици, а краткото видеото не било автентично, а манипулирано.

Последвала експертиза доказа точно обратното. Позицията и прибързаните заключения на Ханс-Георг Маасен предизвикаха вълна от недоволство в цяла Германия. Първо – като шеф на спецслужба той би следвало да се въздържа от публични изяви. Второ - ако е истински професионалист, както твърди прекият му началник, вътрешният министър Зеехофер, той не бива да изразява становище, преди да са налице достатъчни доказателства и резултати от експертизи.

Съуправляващите социалдемократи бяха категорични, че ако Маасен не бъде уволнен, те ще напуснат широката коалиция в Берлин.
Предишният лидер на социалдемократите и доскорошен външен министър Зигмар Гарбиел призова вътрешния министър Хорст Зеехофер незабавно
да уволни Маасен: “Ако не го направи, то на карта е заложено далеч повече, отколкото неговия пост на министър. Става дума за
правителството като цяло.”

След две срещи – миналия четвъртък и във вторник, Меркел, Зеехофер и Налес постигнаха съгласие. Маасен е уволнен.

Назначаването му от Зеехофер на висок пост във вътрешното министерство стана повод за бурни реакции и възмущение.
Зигмар

Габриел коментира постигнатия компромис: “Когато липса на лоялност и явна некадърност за заемане на пост сега се възнаграждава със скок в кариерата, то тогава Хорст Зеехофер има шанс да стане генерален секретар на ООН. Това е пълна лудост!”

В този дух се изказаха и редица други политици и парламентаристи. Медиите също заеха позиция. Само няколко примера.

“Франкфуртер алгемайне цайтунг”: “Коалицията влиза от криза в криза. В публичното пространство коалиционните партньори се държат като съпрузи с провален брак. От това печели Алтернатива за Германия.”

“Манхаймер морген”: “Тази трагедия познава един-единствен голям печеливш - "Алтернатива за Германия". Тази партия отдавна превърна Маасен в мъченик.”

“Ди цайт”: “Сигналът, който произтича от повишението на Ханс-Георг Маасен, е смущаващ. Човек, който предизвика небивала криза в доверието и правителството, не би следвало да получи водеща позиция във
вътрешното министерство. Той наля вода във воденицата на "Алтернатива за Германия". С недоказаното си твърдение за целенасочено разпространяване на фалшиви новини относно случилото се в Кемниц той прекрачи границата дори на теорията на конспирацията и така урони най-голямата ценност на демокрацията: доверието. Това е методът на Тръмп.”

По всичко личи, че казусът “Маасен” ще има продължение.