Полша се е отцепила от 27-те страни на ЕС по въпроса за "Брекзит" и намекнала, че ако няма напредък, указанията за водене на преговорите с Великобритания трябва да бъдат преработени.

Това споделили пред „Политико“ трима дипломати, участвали в срещата на съвета „Общи въпроси“ на ЕС в Брюксел на 18 септември.

Изказването било направено от полския министър по европейските въпроси Конрад Шимански. Думите му представляват първата заплаха от пропукване в единството на Съюза след започването на преговорите с Великобритания за излизане от него.

И макар че Шимански не бил подкрепен от нито един от другите участници, самият намек за отцепване от общата позиция на 27-те е сигнал, че единната позиция, която сега изглежда непоклатима, ще се разклаща все по-силно с наближаването на финалната фаза.

На срещата полският представител предложил насоките за водене на преговорите да бъдат допълнени така, че да има стриктни указания за главния преговарящ Мишел Барние. Това трябва да стане, в случай че през октомври възникне необходимост.

„Полша бе единствената страна, изразила много пробританска позиция - твърди един от дипломатите. - Тя призова за гъвкавост и допълване на указанията при необходимост.“

Унгария обаче засега не се присъединява към тези призиви, макар че вчера на неофициалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург премиерът й Виктор Орбан заяви, че е извън лагера на тези, които искат да накажат Великобритания заради желанието й да напусне Съюза.

„Аз съм много положително настроен към Великобритания, затова не харесвам подхода тя да бъде наказана само защото хората са решили да напуснат ЕС. Това е велика страна, така че трябва да имаме честен поход... Би трябвало да искаме да имаме честен "Брекзит“, каза той.

От месеци насам Лондон пробва да изгради стратегия, при която да заобикаля Барние и да се обръща директно към европейските столици за повече гъвкавост. Досега тези опити не са донесли успех. Така че признаците за първи пукнатини в общата позиция на ЕС са многозначителни, отбелязва „Политико“.

Полша смята Великобритания, както и САЩ за свои главни военни съюзници в стремежа към възпирането на Русия. Вероятно по тази причина Варшава иска повече гъвкавост към Лондон.

В Обединеното кралство живее многобройна полска общност. По тази причина Варшава търси гаранции, че и след "Брекзит" на Острова ще бъдат спазвани правата на гражданите на страните от ЕС, включително правото на пребиваване.

Това, което полската страна предлага, е да се обърне повече внимание на трудния въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия, за да не бъдат провалени други аспекти от бъдещата сделка за "Брекзит". Причината е, че Варшава се опасява от тежки последици за полския бизнес след излизането на Лондон.

Същевременно други дипломати изтъкват, че Полша не е убедила останалите в правотата си и остава изолирана. Което тълкуват като пореден признак за единството на ЕС за "Брекзит".