След като в последните дни партия ГЕРБ понесе сериозни критики, че поставя България в периферията на Европа заради позицията си в подкрепа на Виктор Орбан, днес депутатът от партията Тома Биков припомни думите на Васил Левски, че трябва да бъдем равни с другите европейски народи. Това стана в декларация по повод 110 години от обявяването на Независимостта, които се навършват утре.

"Българската независимост минава през образа на Апостола на свободата и формулираният от него национален идеал, който остава актуален и до днес - да бъдем равни с другите европейски народи", каза Биков.

Той допълни, че Независимостта събира в себе си усилията на българите, които в името на този идеал са обявили Съединението, защитили са го по време на Сръбско-българската война, а след това са обявили и независимост.

"Обявяването на независимостта нито идва изненадващо, нито е подарък за българите. Тя е плод на дългогодишна и целенасочена политическа стратегия, която обединява в себе си, както българския политически елит, така и българския народ. Днес 22 септември не е просто спомен, денят е настояще и бъдеще. В него е концентрирана историческата приемственост на българската държавност, без която нацията нямаше да бъде пълноценна", заяви Биков.

Според него днешните народни представители не трябва да поставят под риск единството на нацията и нейното право на избор.

В декларация по същата тема Валери Жаблянов (БСП) заяви, че независимостта на една държава е плод на задружни усилия, на вътрешно единение и на преодоляване на чувството за историческа несправедливост.

"Независимостта преди всичко има външнополитическо значение. Както отбелязват чужденците, които следят процесите тогава, България се развива с нечувани темпове. Това събитие впечатлява тогавашна Европа", припомни Жаблянов.

Той изтъкна, че независимостта е резултат от взаимодействие между вътрешнополитически процеси, консолидацията на политическия елит и чувството за накърнена национална чест и достойнство след Берлинския договор. Жаблянов изтъкна, че тогавашният политически елит е действал изключително точно и е познавал добре дипломатическите отношения в Европа по това време.