Като страна от Евросъюза България активно подкрепя конструктивните преговори между ЕС и САЩ за подписването на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Това заяви служебният външен министър Даниел Митов, който се срещна с американската посланичка у нас Марси Рийс, съобщиха от дипломатическото ведомство.

Според Митов споразумението е важно не само заради увеличаването на работните места и растежа, но и от геостратегическа гледна точка.

ТТИП е споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, предвидено за подпис тази година. Смята се, че то ще създаде допълнителен икономически растеж на стойност 120 милиарда евро в ЕС, което е 0,5 на сто от брутния вътрешен продукт. Сред най-големите предимства е уеднаквяването на регулациите и на техническите стандарти.

Митов и Рийс обсъдиха също сътрудничеството в областта на правоприлагането, отбраната и сигурността. Външният ни министър оцени високо подкрепата на САЩ за развитието на възможностите и повишаването на ефективността на страната ни в тази област.

Марси Рийс изтъкна приноса на България като съюзник в НАТО на места като Афганистан, Либия и Ирак. Двете страни потвърдиха желанието си да продължат преговорите за провеждането на обучение на либийски военнослужещи, когато обстановката в африканската арабска държава е достатъчно стабилна.

Митов осъди варварското убийство на американския журналист Джеймс Фоли, определяйки го като поредния брутален акт на жестокост от страна на иракските ислямисти.