Започва участието на премиера Борисов в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, съобщи Правителствената информационна служба. Премиерът ще изнесе реч, свързана с основната тема на Общия дебат, която тази година е:

„ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.

В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп. България е съдомакин на събитието, съобщават още от Министерския съвет.

Дневник“ отбелязва, че става дума за противоречива инициатива и цитира изданието The Intercept, което публикува преди дни документ, за който твърди, че представлява въпросният "Призив за действие", разпратен до заинтересуваните страни. Подписалите го поемат ангажимент да разработят "национални планове за действие", основани на стратегия от четири елемента - намаляване търсенето на наркотици, лечение на наркозависимите, международно сътрудничество и съкращаване наличието или транзита на наркотици на тяхна територия.

Бойко Борисов ще участва и в срещата на върха за мира „Нелсън Мандела”. Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяването на конфликти, защитата на правата на човека.

По време на посещението си българският министър-председател ще проведе двустранни срещи с държавни и правителствени ръководители на държави членки на ООН, както и с представители на неправителствени организации.

Посещението на българският премиер в САЩ е до 29 септември. В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.