Осемнадесетият международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, ще завърши по традиция с голям галаконцерт в Софийската опера и балет на 29 септември от 19 ч. Втори галаконцерт по покана на община Бургас ще се състои в деня на музиката - 1 октомври, от 19 ч. в залата на бургаската опера, съобщават организаторите.

След прослушване на 59 кандидати от 21 страни Райна Кабаиванска избра 13 млади таланти (10 активни участници и трима курсисти), с които работи в продължение на три седмици за усъвършенстване на вокалната им техника и артистична интерпретация, допълват от НБУ.

Александрина Михайлова, Йоана Кадийска, Мария Николова, Давиде Риу и Рейналдо Дроз са част от артистите в майсторския клас и имена, за които оперният свят тепърва ще изговори много суперлативи.

"С такова изобилие от добри певци под диригентството на Найден Тодоров и с оркестъра на Софийската опера и балет галаконцертът обещава да бъде голям музикален празник. В програмата са включени арии от „Сватбата на Фигаро“, „Любовен елексир“, „Силата на съдбата“, „Самсон и Далила“, „Кармен“, „Дама Пика“, „Бохеми“ и др., един героичен и два любовни дуета, както и големият квартет от 4-то действие на „Риголето“, обещават още организаторите.

На финала на галаконцерта Райна Кабаиванска ще обяви лауреатите на стипендиите за обучение в Италия и България от своя дарителски фонд в Нов български университет.