Германия спечели домакинството на Европейското по футбол през 2024 г. Президентът на УЕФА Александър Чеферин отвори плик с името на страната след заседание на изпълкома на централата, част от който е и Борислав Михайлов.

Германия имаше само един съперник - Турция. За последно родината на Уве Зеелер, Франц Бекенбауер, Лотар Матеус и Мануел Нойер прие голям шампионат пред 2006 г. - Световното.

Първенството ще се проведе през юни и юли 2024 г. и ще събере 24 отбора в шест предварителни групи. Те ще изиграят 51 мача за 32 дни. Финалът ще е на Олимпийския стадион в Берлин. Двубои ще има също в Кьолн, Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт.

При обявяването на домакина в Нион, Швейцария, присъства Филип Лам, който беше капитан на "маншафта" в близкото минало. Той обеща, че Германия ще организира "голямо футболно парти".

Според Би Би Си, в доклада си за кандидатурите комисия на УЕФА е определила домакинство на Турция като "рисково". Според футболните босове южната ни съседка "има казуси за решаване, свързани с човешките права", а в много градове проблем с хотелската база. 

Чеферин заяви публично, че и двете кандидатури са били "много силни".

Германия беше домакин на Евро '88, но като ФРГ. След това има три неуспешни опита - за финалите през 2008-а, 2012-а и 2016 г. През 2020 г. първенството ще е паневропейско - мачове ще се играят на арени в градове из целия континент, а полуфиналите и финалът са на стадион "Уембли" в Лондон.

По-рано днес изпълкомът на УЕФА взе решение да въведе системата за видеоповторения (VAR) в Шампионската лига и другите си турнири от следващата година.