И днес парламентът имаше проблеми със събирането на кворум. За разлика от вчера обаче заседанието все пак започна след втория опит за регистрация, като това стана с помощта на ДПС.

Веднага след това депутатът от ДПС Рамадан Аталай обясни защо опозицията вчера отказа да влезе в пленарната зала.

"Една от основните причини да няма кворум вчера, а и днес от първи път, е дневния ред и по-точно законопроекта за местното самоуправление. Предложихме той да бъде променен, но вие от вътрешно самочувствие не можете да разберете. Нашата загриженост към управлението на тази страна е факт. Затова предлагаме да отложим първа точка. Много ви моля, бъдете на висотата на Народното събрание", каза Аталай.

Според него този законопроект създава "усещане за репресивни машинации и механизми".

Въпросният законопроект, внесен от Емил Христов (ГЕРБ) и Искрен Веселинов ("Обединени патриоти"). Неговата идея е местните власти да имат право с решение да създават "звено за контрол по изпълнението на актове на общинския съвет и на кмета на общината, отнасящи се до опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество и организацията на движението по пътищата".

Промяната в Закона за местната власт и местната администрация предизвика съмнения, тъй като преди изборите управляващите обещаваха повишаване на капацитета на МВР в общините, където има недостиг на униформени, станали известни като обещанието "полицай във всяко село". Предложенията са внесени и въпреки съществуващата и сега законова възможност общините да организират своя "Общинска полиция" - по договор с МВР. От последната опция обаче - става ясно от мотивите към поправката - са се възползвали само 9 "по-богати" общини.

"Законопроектът за местното самоуправление няма да създаде усещането за някакви машинации, които да намалят доверието към местната власт."

Това заяви зам.-шефът на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов.

"Не съм предполагал, че този законопроект ще предизвика такова недоволство. Той беше подкрепен от Националното сдружение на общините и МВР. Тези промени са обсъждани в продължение на години. Искаме да подобрим контрола, който осъществява местната власт, и да осигурим контрол от полицейските структури", каза още Цветанов.

Все пак той каза, че е съгласен точката да бъде отложена и това стана факт след гласуване.

Депутатът от БСП Красимир Янков пък припомни, че вчера Върховния административен съд е обявил за противоконституционни приети от парламента законодателни промени.