Ръководителят на американския производител на електромобили "Тесла" (Tesla) Илон Мъск беше изправен пред нов проблем след решението на американския борсов регулатор да го съди за измама на инвеститорите заради съобщението му в туитър, че обмисля изваждането на компанията от фондовата борса, предадоха световните агенции. Във внесената вчера жалба Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) иска шефът на автомобилната компания да няма право да ръководи листвана на борсата компания.

След съобщението за съдебната жалба акциите на "Тесла" на Уолстрийт се сринаха с 13,5 на сто в електронната сесия след приключването на търговете. Мъск бързо реагира и отхвърли обвиненията.

"Винаги съм действал в интерес на истината, прозрачността и на инвеститорите. Добродетелността е най-важната ценност в живота ми и фактите доказват, че никога не съм изменял на това по какъвто и да било начин", изтъкна 47-годишният бизнесмен в комюнике.

Снощи управителният съвет на "Тесла" изрази пълно доверие на Илон Мъск и на неговата добродетелност и ръководна роля.

Милиардерът предизвика изумление със съобщението си в туитър на 7 август, че иска да изтегли групата от борсата, когато акциите й достигнат цена от 420 долара. Тази стойност тогава оценяваше "Тесла" на над 71 милиарда долара и означаваше, че ще бъде необходимо финансиране от най-малко 50 милиарда долара, ако Мъск запази 20-процентовия си дял. Котировките на производителя на висок клас електромобили хвръкнаха до 379,57 долара след съобщението. Илон Мъск после допълни, че е осигурено финансирането за осъществяване на тази операция и няколко дни по-късно каза, че преговаря със саудитския суверенен фонд, за да финансира операцията.

В действителност не е имало нищо такова, смята днес борсовият регулатор.

Групата се отказа от идеята след известно време и акциите й изгубиха до 30 процента от стойността си.

"Изявленията на Мъск са подвели инвеститорите, които са повярвали, че е почти сигурно "Тесла" да бъде извадена от борсата при цена от 420 долара за акция", отбеляза пред журналисти Стефани Авакян от КЦКФБ, цитирана от Франс прес.

"В действителност по време на тези изявления Мъск не е бил осигурил финансиране. Тъкмо обратното, той дори не е бил обсъдил с когото и да било най-важните елементи от трансакцията, по-специално цената", допълни тя.

Следователно борсовият регулатор иска съдът да признае, че той е извършил борсова измама, да му забрани да прави това отново в бъдеще, да наложи глоби и конфискации на всички неправомерни печалби, като да му забрани да ръководи листвана на борсата компания.

Комисията изтъква също така, че според вътрешния имейл на Мъск до управителния съвет той е закръглил сумата на 420 долара, тъй като това е жаргон, означаващ употреба на канабис, а той смятал, че компанията ще сметне това за забавно.

Според "Уолстрийт джърнъл" КЦКФБ и Илон Мъск се били споразумели за решаване на проблема по взаимно съгласие и за избягване на съдебни процеси, след което адвокатите на милиардера се обадили в регулатора да съобщят, че той е променил решението си.

"Тесла" е създадена от Илон Мъск през 2003 година първоначално под името "Тесла мотърс" (Tesla Motors). Отначало е специализирана в производството на електромобили, но после започва да разработва и слънчеви батерии и други системи за съхраняване на енергия.