Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да се оправдава след публикациите, че е летял за поредица от футболни мачове с луксозен самолет, който е бил платен от приятел, спечелил поредица от обществени поръчки, съобщава АФП.

Според началника на кабинета на Орбан Гердели Гуляш обвиненията били стигнали до лични обиди.

Орбан винаги бил "присъствал на решителни за унгарския спорт събития", каза той пред репортери в Будапеща като добави, че пътуванията били частни, а не официални.

Разследващият унгарски сайт Atlatszo.hu публикува в понеделник информация, че премиерът на страната е използвал луксозен джет, за да гледа мача на любимия си футболен отбор "МОЛ Види" - в България срещу "Лудогорец", както вероятно и да присъства на срещи от Световното в Русия. Орбан изненадващо се появи на стадиона в Разград по време на мач от предварителните кръгове на Шампионската лига.

Според оценките на сайта луксозният самолет Bombardier Global 6000, регистриран в Австрия струва около 53 млн. евро (62 млн. долара). Собственикът на самолета не бил известен, твърди интернет изданието, на машината често можела да бъде видяна на летището в Будапеща. А един час полет със самолета струва между пет и десет хиляди долара.

Говорителят на Орбан Берталан Хаваши по-късно коментира, че премиерът е чест гост на собственика на МОЛ Види и един от най-богатите хора в Унгария Ищван Гаранчи. 

Клубът се намира в родното място на премиера Секешфехервар, на около 60 км югоизточно от столицата Будапеща.

"Дори и един форинт" от парите на данъкоплатците не бил даден за полетите за футболни мачове на Орбан, твърди още говорителят пред в. "Непсава".

От кабинета на премиера отричат да има някакви зависимости с Гаранчи, който често е определян като олигарх.

Но опонентите на министър-председателя твърдят, че богатството на бизнесмена е натрупано основно чрез спечелването на обществени поръчки за милиони евро благодарение на приятелството му с Орбан.

Според друг унгарския сайт Index.hu като е приел пътуванията му да бъдат поети от Гаранчи Орбан вероятно е нарушил правила, които забраняват полиниците да получават подаръци, чиято стойност надхвърля една депутатска заплата.

Дейностите на Гаранчи, който забогатя по-специално, като спечели търгове за обществени поръчки, обаче накараха опозиционната партия "Диалог за Унгария" да заговори за подозрения за корупция. Партията обяви, че внася жалба във връзка с разкритията и поиска да се създаде независима парламентарна комисия, която да разследва финансовите интереси на Орбан.

Европейският парламент започна на 12 септември процедура срещу Унгария за неспазване на ценностите на ЕС. Сред посочените тогава мотиви бяха сериозни нередности и конфликти на интереси при присъждане на обществените поръчки.