Армията на САЩ използва в четвъртък за пръв път в бойни условия новия си стелт изтребител Ф-35, най-скъпоструващия в историята, заяви американски представител, цитиран от Франс прес, цитирана от БТА.
 
Най-малко един от тези нови самолети - технологични бижута, предполагаемо способни да се скрият и от най-модерните радари, излетя от кораба-амфибия "Есекс" и обстреля обекти на талибаните в афганистанската провинция Кандахар, уточни източникът на агенцията, пожелал анонимност.
 
 
"Ударът бе успешен", добави той.
 
 
Използвана е била машина от модификацията Ф-35Б - вариант с къс разбег и вертикално кацане, предназначен за корпуса на морската пехота на САЩ.
 
През май Израел заяви, че е станал първата страна, използвала в битка Ф-35.
 
Проектът за производство на Ф-35 датира от началото на 90-те. Самолетът е най-скъпоструващата машина от авиацията в американската военна история. Според оценки цената на програмата за Пентагона е към 400 милиарда долара; предвижда се в близките години да бъдат произведени около 2500 бройки.
 
Заедно с поддръжката общата стойност на всички Ф-35 ще достигне според оценки 1,5 трилиона долара за целия период, през който ще действа програмата - до 2070 г.
 
Поддръжниците й хвалят стелт технологията, която позволява самолетът да се крие от радарите, свръхзвуковата скорост, пъргавината на машината и различните датчици, осигуряващи на пилота безпрецедентен достъп до широк спектър от данни, отбелязва АФП. Агенцията припомня обаче нарушенията на графика, допускани в работата по проекта, превишенията на разходите от бюджета и някои инциденти с машините.