Камерите за скорост на КАТ работят перфектно в момента. Това заяви пред бТВ Георги Виденов – управител на фирмата, която поддържа тези камери.

"При доставката имаше единствено хардуерни проблеми при четири камери, които бяха отстранени в срока, който се изисква по договор", обясни Виденов.

Според него това се случвало на всички производители. Проблемите били елементарни, а до отстраняването им имало заметсващи уреди. Всяка камера струва около 35 хил. лв.

В началото на август Институтът за пътна безопасност получи информация за нефункциониращи камери на КАТ. Това каза Богдан Милчев от Института, който е бивш директор на столичния КАТ. Той допълни, че лично е уведомил "представител на българското правителство на най-високо ниво" за проблема.

"До вчера МВР мълчи по темата, а днес никой от нас не е сигурен функционират ли или не правилно камерите на КАТ", каза Милчев.

И допълни, че според получения сигнал има проблеми във всички аспекти при работата с тези камери.

Виденов обаче беше категоричен, че дефектите са били отстранени три месеца преди Милчев да получи сигналите.

"Тогава абсолютно всички камери са работили и ако е имало проблем, е имало софтуерни проблеми, породени от това, че батериите на тези камери са били изтощени", обясни Виденов.

И допълни:

"Ако камерите не засичат или не разпознават даден номер, това означава, че номерът е бил зацапан или камерата е била поставена не съгласно инструкциите, които са дадени. И ако няма предаване на данни от самата камера, е от това, че батериите са изтощени".