Датската полиция спря трафика по два важни моста, жп гарата в Копенхаген и движението на фериботите до Швеция и Германия, съобщи институцията, цитирана от агенция "Ройтерс".

Става въпрос за моста "Йоресунд" към Швеция и моста, свързващ островите Шеланд и Фюн. Скоро след това от полицията уточниха, че мостът "Йоресунд" и централната гара ще бъдат отворени отново.

Полицията издирва трима души, които са замесени в "сериозно престъпление", се казва в изявление на органите на реда. Тримата били в черно "Волво V90" с шведска регистрация ZBP 546.

Според информация на шведския вестник "Aftonbladet" става въпрос за отвличане.

В операцията участват полицейски кучета и хеликоптери.

"Бях в датската полиция 41 години и никога не е имало такава операция", свидетелства пред датския таблоид  BT бившият шеф на разузнаването на страната Ханс Йорген Бонихсен.

"Йоресунд" е мрачният мост, станал световно известен от криминалния филм "Мостът". Той комбиниран автомобилно-железопътен вантов мост над едноименния проток, свързващ датската столица Копенхаген на остров Шеланд и шведския град Малмьо на Скандинавския полуостров. Строителството на съоръжението започва през 1995 г. и продължава 4 години. Влиза в експлоатация на 1 юли 2000 г. Това е най-дългият комбиниран пътен железопътен мост в Европа. През 2016 г. зачестиха инцидентите с мигранти, които се опитваха да избегнат паспортния контрол, въведен между двете страни в началото на годината и се движеха често по жп релсите.