Обвиняемият от прокуратурата зам.-министър на транспорта Ангел Попов, срещу когото тече в съда и процедура за отстраняване, и когото граждани а-ха да извлекат насила от министерството преди време,... се оказа на една трибуна с всички началници на МВР.

Попов е сред видните гости на един от най-обичаните празници в полицията "Пътен полицай на годината" в Габрово, ставя ясно от съобщението на вътрешното министерство. Той е редом на трибуната до министър Младен Маринов, заместника му Стефан Балабанов, директора на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски, шефове на КАТ, кмета на Габрово Таня Христова, директора на ИААА (бившата ДАИ) Бойко Рановски и др.

Абсурдно е, че на Попов, който се прочу с фразата "взех парите, ама не беше баш така", му предстои дело за измама в Софийския районен съд, насрочено за разпоредително заседание.

"На неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро Попов е възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт."

Обвинителите напомнят, че макар деянието, за което е предаден на съд Попов да е извършено  през 2012 г., и в момента на него е възложен контролът по издаването и разпределениета на "златните" разрешителни ЕКМТ/СЕМТ.

Едва на 12 септември прокуратурата съобщи, че е внесла в СГС искане за отстраняване на Попов от поста. Със сигурност обаче процедурата не е приключила на втора инстанция и така той си е действащ член на кабинета.

На 4 септември безпрецедентно група привърженици на дисидента Николай Колев-Босия опита да нахлуе със сила в сградата на Министерството на транспорта и да... арестува (?!) Попов. Той бе обвиняван и от браншови организации още при избора му на поста.

Чисто имиджово буди недоумение фактът, че от МТ са избрали точно Попов да ги представлява на официалното събитие.

Иначе в празника на КАТ се състезават общо 26 младши автоконтрольори, сред които и 4 дами. „Пътен полицай на годината“ се провежда за 26-и път.

Надпреварата преминава в няколко етапа: вчера участниците преодоляха успешно теоретичен изпит по оказване на първа долекарска помощ и практически по стрелба с пистолет. Днес те мерят сили и показват практически умения по оказване на долекарска помощ и майсторско управление на автомобил и мотоциклет.

Съзтезанието се превърна в атракция № 1 за целия град днес, а Младен Маринов специално отбеляза в речта си, че Габрово е родният град на Тодор Бурмов - първия министър на вътрешните работи.