Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт твърди, че Русия е заинтересована от това преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит да се провалят. Това съобщава ТАСС като уточнява, че изявлението на Хънт е пред в. "Таймс".

Според Хънт подобен подход би оправдал съществуващите съмнения, че Москва има намерения да дестабилизира световния ред.

"Руснаците подкрепят всичко, които разбива установения ред. Това е причината да подкрепят не само Брекзит, но и провала на преговорите за него. Те биха харесали всичко, което разбива западната коалиция", казва Хънт.

Външният министър, който пое поста през юли, след оставката на Борис Джонсън, вярва, че Русия се движи в грешната посока.

"Не мисля, че Русия е толкова зле, колкото беше през 70-те и 80-те години, но трябва да си признаем, че тя се движи в грешната посока и че Русия по своята същност е доста опортюнистична страна. Руснаците чакат каквато и да е възможност, за да се опитат и да променят световния ред и го правят в една съвършено недопустима форма", смята Хънт.

Според него демокрацията отстъпва.

"По време на Студената война ние нямахме никакви съмнения по отношение на правотата на нашата система в сравнение с неправотата, която се случваше отвъд Желязната завеса. Сега виждате, че и във Великобритания, и в Америка, и в Европа хората не са съвсем убедени, колко правилна е тяхната система. Социалните мрежи могат да бъдат сила, която да помага на демокрацията, но в настоящия момент наблюдаваме негативни и дестабилизиращи последствия от тях", коментира министърът.