Освен страховития девиз на Таргариените, „Огън и кръв“ е и заглавието на новата книга на Дж. Р. Р. Мартин, която предстои да излезе от печат в края на ноември на английски език. Писателят мълчи по въпроса кога ще бъде готов с шестата книга от „Песен за огън и лед“, но пък може би намеква какво би могло да се случи със сюжетната линия през последния сезон на сериала „Игра на тронове“, публикувайки откъс от новата книга в личния си блог.

„Огън и кръв“ е синтезиран разказ на историята на рода Таргариен – от първия крал Егон Завоевателя до регенството на Егон Трети. Разказвачът е майстер Гилдейн. Типично за Мартин, втората част е планирана да излезе по-нататък в бъдещето, затова и историята не приключва с бащата на Денерис, Лудия крал. Мартин споделя в блога си, че ръкописът бил почти хиляда страници, а готовото издание с твърди корици е със 75 черно-бели илюстрации на Дъг Уитли.

В краткия откъс, публикуван от Мартин, четем за Алисан Таргариен, съпруга и сестра на четвъртия крал от драконовата династия Джеерис Първи. Действието се развива през 58 г. Двамата решават да предприемат пътуване до владенията си на Север, за пръв път от почти век и половина след обединяването на Седемте кралства. Но държавни дела задържат Джеерис в столицата и, за да не обиди лордовете на Севера, Алисан заминава сама към студените земи – идеята е, когато кралят свърши с арбитража на двете враждуващи кралства Пентос и Тайрош, той да се присъедини към съпругата си. Това обаче така и не се случва.

Не може да очакваме в откъса да се споменават имената на Джон Сноу (Егон Таргариен) или на Денерис Таргариен – описан е друг, по-раншен период от историята на Вестерос. Но пък той силно напомня на това какво би могло да се случи в следващите епизоди на „Троновете“. Във финалните минути Джон и Денерис пътуваха заедно към Зимен хребет, и докато среброкосата кралица вече е била на Север (зад Вала), тя никога не е стъпвала в родовия замък на вълците. По същия начин и Алисан пътува за пръв път към дома на северняците.

В откъса се разказва за първия контакт на Алисан със Старките, която успява някак да улови топлината през замръзналите им фасади. Хладното отношение на лорд Аларик Старк, граничещо с грубост, не я изненадва, нито я плаши. Подобно протекоха взаимоотношенията и между Денерис и Джон Сноу – в началото двамата нямаха доверие един на друг, Джон не се държа с очакваното уважение към нея, но накрая двамата се… разбраха.

По-нататък в откъса се говори за орагнизирането на „женски двор“ от Алисан в северния град Бял пристан (седалище на род Мандърли) – „нещо нечувано дотогава в Севера“. А с наближаването на края на сериала, в последните шест епизода кой знае дали няма да видим съвет, съставен от Денерис, Санса, Аря, Бриен Тартска и може би Мелисандра, чието местонахождение понастоящем е неизвестно на зрителя.

Няма да остане много време за уреждане на кралски приеми обаче – в сериала Белите бродници преминаха Вала заедно с армията си от мъртъвци. Колкото до това обаче, смразяващи наистина са последните редове от откъса. В края на публикуваната от автора история, кралица Алисан решава да посети Нощния страж в Черен замък, прелитайки пътя на гърба на дракона си Среброкрила.

„Дистанцията не беше за пренебрегване, дори летейки“, пише Мартин и ни кара да повдигнем вежда, предвид факта, че в сериала героите пътуват нереалистично бързо (например Паякът, пристигнал светкавично при Олена и сестрите Пясък, олимпийският пробег на Джендри до Вала и после незабавното долитане на Денерис и драконите ѝ).

В писмо до крал Джеерис Алисан споменава трите си опита да полети със Среброкрила отвъд Вала. Това се случва далеч преди Дрогон да стане леден дракон и да събори Вала. От книгата „Светът на огън и лед“ се знае, че при създаването си в ледената стена са заложени древни и много силни магии, но в седмия сезон на „Троновете“ видяхме, че Валът не е проблем за драконите на Денерис.

„Всеки път ме връщаше обратно на юг и отказваше да лети. Никога преди не е отказвала да ме заведе там, където пожелая. Когато кацнахме, се засмях на това – за да не разберат братята от Стражата, че нещо не е наред, но ме притесни и продължава да ме тревожи“.

Още от първи сезон е ясно, че територията на север от Вала е обитавана от Белите бродници. Но пасажът в „Огън и кръв“ има доза мистрерия, може да се окаже полезна за бъдещите продукции за Вестерос. На първо време от НВО се очаква история, развиваща се хиляда години преди „Песен за огън и лед“, предисторията, по която в момента се работи.

Всъщност, начинът по който Мартин пише „Огън и кръв“, е много показателен за бъдещето на „Троновете“ като франчайз, твърди „Холивуд рипортър“. За разлика от поредицата „Игра на тронове“, тук скоростта е много по-бърза, диалозите са сведени до минимум и липсват емоциите, познати ни от досегашната история. Писането звучи почти академично, това се отдава вероятна на факта, че историята е преразказана от майстер. Така обаче се покриват големи периоди от историята на Вестерос, а това ще е плодотворно, когато (и ако) стане дума за екранизация. При всички положения, бъдещето на „Игра на тронове“ е доста светло.

Площад Славейков