Провал на единственото средство на Путин за противодействие на американските наказателни мерки. След катастрофален срив на рублата в периода след април т. г. руската национална валута се стабилизира. САЩ обявиха нови търговски санкции. В битката срещу нов срив на курса на рублата Русия преживява съвсем нов феномен. Това пише Едуард Щайнер в германския всекидневник “Ди Велт”.

Когато руският млад, но бледнеещ министър на икономиката Максим Орешкин използва нещо като виц, то той не е съвсем в час. Драстичното обезценяване на рублата не бивало да се сравнява с положението в бързо развиващи се страни като Аржентина, Турция, Южна Африка или Бразилия, каза Орешкин по време на финансов форум в Москва.

Всичко било като във вица за съветския господар Леонид Брежнев. Когато той загуби срещу единствения си конкурент, бе обяснено, че Брежнев е завоювал достойно място, докато противникът му е бил предпоследен. Според Орешкин това било така и при рублата. Русия била на пето място сред валутите на шестте бързо развиващи се икономики. Все пак руската валута не била най-слабата.

Две седмици по-късно на пръв поглед изглеждаше, че Орешкин е прав. След като през април руската валута загуби почти една четвърт от стойността си, а след август и над една десета, изненадващо през миналата седмица курсът се вдигна с 5 на сто и така част от загубите бяха покрити.

Това не е учудващо, ако се вгледаш в изненадващия ход на централната банка от 14 септември. При захранването на банки с пари тя увеличи основния лихвен процент с една четвърт процентпункта на 7,5 на сто. Това е равносилно на обрат в досегашната парична политика.

Първо повишаване на лихвите от декември 2014 г.

Сегашното повишение на лихвения процент е първото след декември 2014 г. В началото на украинската криза и рязкото падане на цените на петрола шефката на централната банка Елвира Набиулина вдигна основния лихвен процент от 10,5 на 17 на сто с цел да се избегне срив във финансовата система. След това обаче тя сваляше основния лихвен процент в интерес на икономиката.

Това стана възможно благодарение на успешната битка срещу исторически високата инфлация в Русия. За пръв път в историята на страната стойност от 4 на сто поскъпване се оказа реалистично, дори и малко спадна.

Скоро обаче този процес ще приключи. Според централната банка до края на годината инфлацията отново ще е над 4 на сто. Прогнозата за 2019 г. е дори 5 до 5,5 на сто. Просто са се увеличили проинфлационните рискове, обяви още през юли централната банка. След това те са продължили значително да се обострят заради промяна във външните условия, обяви в средата на септември Набиулина.

Това, което Набиулина и нейният екип омаловажават с “външни условия”, си има наименование: множеството санкции, наложени от САЩ на Русия. Наложените още през април санкции нанесоха чувствителен удар на руската икономика.

Възможно е тотално ембарго

В края на август последваха още санкции като реакция срещу отказа на Русия да участва в разследването на случая с отровителството на двойния агент Скрипал и дъщеря му с невропаралитичната отрова новичок в Англия. Още тогава американското външно министерство обяви нов пакет от санкции за ноември, които щели да са “горчив и суров урок” за Русия.

Наблюдатели са на мнение, че би могло да се стигне до тотално търговско ембарго от страна на САЩ спрямо Русия. Към това би могла да се добави и евентуална финансова блокада. Последствията ще са катастрофални, тъй като още повече ще се обострят структурните ограничения за икономическия ръст на Русия.

Въпреки че в края на август официална Русия демонстративно омаловажи санкциите като “меки”, те имаха голямо въдействие. Преди всичко върху националната валута, която и без това, както при всички бързо развиващи се икономики, страда от повишаването на американския лихвен процент.

Рублата, която заради наложените санкции през април значително загуби от стойността си, над 10 на сто, в средата на септември се доближи до психологическата критична точка от 70 рубли за един долар. За сравнение – преди кризите с Крим и спада на цената на петрола 1 долар се котираше срещу 35 рубли. Подобна динамика бележи и еврото, поскъпнало за руснаците от 45 на 81 рубли. За правителството това не е проблем. То стопира вноса и оскъпява задграничните пътувания, което в крайна сметка е от полза за икономиката.

Спада влиянието на цената на петрола върху рублата

Фирми износителки подобряват финансовия си баланс. При покупки зад граница прибират долари, разходите в страната са в евтини рубли. Повечето руснаци обаче трябва да се примиряват с покупки на местни продукти с по-лошо качество.

Печеливши или губещи от спада на курса на рублата, в Русия всички са изправени пред съвсем нов феномен. За разлика от предишните десетилетия влиянието на цената на петрола върху рублата значително намаля.

Сривът на цената на петрола от 115 долара за барел до под 30 долара допринесе за обезценяването на руската валута. Но сегашната цена от почти 80 долара за барел почти не се отразява на курса на рублата.

При такива цени на суровия петрол рублата никога досега не е била толкова евтина, заявява за руския в. “Ведомости” банкерът Владимир Веденеев.

При такива цени на петрола и търговски баланс би следвало един долар да се равнява на 60 рубли, казва Сергей Романчук, директор продажби на валута в банката “Металинвест”. Но пазарът просто изчаквал сурови санкции от страна на САЩ.

Значи санкциите действат далече по-силно, отколкото цената на петрола.