"Надявам се да приключим преговорите с Македония до януари 2019 г.", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

Той изтъкна, че единственият път към членството е да се реализира споразумението за името на бившата югорепублика.

Преговорите, за които шефът на алианса спомена, "ще допуснат Скопие на масата" му. Но това още не е пълноправно членство, а проправян на пътя към него.

Столтенберг говори в навечерието на започващата утре среща на военните министри на страните членки. България ще бъде представена от зам.- министър Атанас Запрянов.

"Когато приключат всички преговори, ще подпишем протокол за членство. И Македония ще получи място на масата на НАТО. Ако се откажат от преименуване, няма да има възможност за влизане в НАТО. Друга алтернатива няма. Трябва да доведа това до тяхното (на македонските лидери - б.р.) знание", категоричен бе Столтенберг.

Той приветства резултатите от референдума в Македония от 30 септември. Макар 90 на сто от участниците да подкрепиха промяна на името на страната, активността бе твърде малка и той може да бъде обявен за невалиден.

"Нека в Скопие решат какво да правят. Ние сме готови да ги продължим дотогава, докато тази страна иска това", каза още шефът на НАТО.

И изтъкна предимствата на Северноатлантическия договор, като даде а пример влязлата в него миналата година Черна гора. Оттогава до днес инвестициите в тази страна от другите членки на НАТО са нарастнали два пъти. Което е създало и доста работни места.

Безпокойство заради Русия

„Ние продължаваме да бъде обезпокоени поради факта, че Русия не спазва международните си анжажименти, включително Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, - каза Столтенберг. - След като години наред отричаще, Русия наскоро призна за съществуването на нова ракетна система, наречена 9M729. Русия не е предоставила никакви заслужаващи доверие отговори за тази нова ракета. Всички съюзници са съгласни, че най-правдоподобната оценка е, че Русия нарушава Договора. Русия трябва спешно да отговори по подходящ и прозрачен начин на тези опасения.“

Същевременно генералният секретар на НАТО добави, че представител на Русия са поканени да наблюдават предстоящите учения Trident Juncture на пакта, които ще се състоят по-късно този месец в Норвегия. Същото са поканени да направят и другите страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Маневрите ще демонстрират готовността на НАТО да придвижва бързо силите си. Те ще бъдат едни от най-мащабните през последните години. В тях ще участват 45 000 души от 31 страни, членуващи в алианса, или негови партньори. Ще участват също 150 бойни самолета, 60 бойни кораба и над 10 000 военни коли.

„Сценарият е измислен, но реалистичен. Той ще имитира колективен отговор на НАТО на въоръжено нападение срещу един съюзник. И ще изпробва способността ни да подсилим войските ни в Европа и от другата страна на Атлантика. Ученията са отбрантелни и прозрачни“, посочи Столтенберг.

Учения на НАТО ще има и в Сърбия, и то идната седмица. Това ще бъдат най-големите маневри на пакта, отработващи оказване на помощ при бедствие. Те ще протекат с участието на 40 държави. За първи път такива учения има в Сърбия, което според Столтенберг показва силното и високо ценено партньорство между алианса и Белград.

Генералният секретар ще присъства на тези учения. Освен Сърбия той ще посети Хърватия и Словения.