Явно девизът на руските власти е: „Всеки, изследващ сталинизма – педофил“.

Това споделиха за Клуб Z правозащитници от руската автономна република Карелия.

Така те коментираха вчерашния арест на Сергей Колтирин – историк и директор на градския музей в Медвежиегорск. Новината за задържането първи съобщи сайтът „Петрозаводск говорит“. По-късно тя бе цитирана и от редица руски медии.

Колтирин и още един човек са арестувани по подозрение в „развратни действия, извършени от група лица“, се казва в съобщение на Следствения комитет (СК) в Карелия.

Действията били извършени с непълнолетен, допълват от СК. Сайтът „Республика“ допълва, че става дума не за един, а за няколко непълнолетни – 13-годишни момчета.

Грехът на Колтирин

Оглавяваният от Сергей Колтирин градски музей в Медвежиегорск стопанисва и отговаря за състоянето на горския масив Сандармох. Точно на това място в края на 90-те г. на ХХ век друг руски историк – Юрий Дмитриев откри масови гробове на жертви на сталински репресии от 1937 г.

Дмитриев също е обвинен в педофилия. Но за това – по-надолу.

Същевременно от август насам разкопки в Сандармох започна подрепяното и финансирано от държавата Руско военно-историческо общество (РВИО). Оттам твърдят, че в този горски масив са погребани не жертви на сталинизма, а съветски военнопленници, разстреляни от финландци по време на Втората световна война. РВИО се оглавява от министъра на културата Владимир Медински.

От Общество „Мемориал“ твърдят, че откритите от Юрий Дмитриев масови гробове в Сандармох са на свръхсекретно място, което няма как да е било известно на финландците.

Арестуваният вчера Колтирев се изказвал критично за дейността на РВИО в Сандармох. Това е и грехът му пред власите, за който той сега ще плаща, коментираха правозащитници пред Клуб Z.

Случаят с Юрий Дмитриев

Полицаи водят Юрий Дмитриев, окован с белезници, в съдебната зала в Петрозаводск. Снимка АП/БТА

Юрий Дмитриев е председател на карелския клон на Общество „Мемориал“, разследващо престъпленията на сталинизма. Той бе арестуван на 13 декември 2016 г. Това стана малко, след като карелският "Мемориал" публикува имената на над 40 000 милиционери, участвали в сталинските репресии.

Изследователят бе обвинен в производство и съхраняване на детска порнография. В компютрите му бяха открити снимки на осиновената му дъщеря Наташа, които той е правил по искане на социалните служби.Те отнеха детето от Дмитриев и го дадоха на родната му баба, която дотогава изобщо не се е интересувала от внучката си.
Първоначално прокуратурата искаше 9 години лагер за Дмитриев. Съдът нареди и психиатрични тестове. Но те показаха, че историкът няма психически проблеми.

На 5 април т.г. Дмитриев бе напълно оправдан. На 15 юни обаче Върховният съд в Карелия отмени оправдателната присъда и нареди ново дело. На 29 юни съдът нареди арест за историка за два месеца по подозрение в педофилия. Мотивът бе, че той може "да окаже вредно физическо въздействие върху детето". В началото на юли Юрий Дмитриев бе обвинен в изнасилване на Наташа.

Той бе вкаран в психиатрия с искане за нова експертиза.

Прз 2015 г. Общество "Мемолриал" бе обвинено в "подкопаване на конституционния ред на Руската федерация" и създаване на "негативно обществено мнение" за действията на страната в Украйна. Министерството на правосъдието в Москва го обяви за "чуждестранен агент". Правозащитници изтъкват, че това е все едно Германия да отправи такива обвинения срещу центъра "Визентал", издирващ нацистки военнопрестъпници.