ЦИК е разпоредила на областните управители на няколко области да бъдат премахнати билбордове на партията на Николай Бареков България без цензура (ББЦ), съобщава "Дневник". Текстът върху билбордовете гласи: "България без цензура е България без ДПС и ГЕРБ!". Според ЦИК тези билбордове нарушават забраната в Изборния кодекс за поставяне на агитационни материали извън предизборната кампания, която за предсрочните парламентарни избори започва на 5 септември.

Материалите са разположени по цялата дължина на магистрала "Тракия". Според кодекса предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Заради билбордовете Бареков може да отнесе глоба от 1000 до 3000 лв, а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

От пресцентъра на ББЦ коментираха, че са поръчали на фирма билбордовете. Според тях вече са предприети действия за свалянето им. Вината е на фирмата, че не е прочела закона, казаха от формацията на Бареков.

По време на изборите за европарламент подобен казус имаше с билбордове на "Атака". От партията на Волен Сидеров бяха използвали билбордове на партийната телевизия "Алфа", на които беше залепен номерът на "Атака" №20 в бюлетината без задължителния по закон надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление". След сигнал, подаден от "Протестна мрежа", ЦИК първоначално не откри нарушение. Решението й обаче беше обжалвано пред съда и при повторното разглеждане комисията нареди билбордовете да бъдат отстранени от областните управители.