Покрай породилата се през изминалата седмица полемика ДПС ли ще крепи кворума на управляващите в парламента и има ли сделка с ГЕРБ, лидерът на Движението Мустафа Карадайъ гостува на Нова тв, за да обяви, че партията му няма намерение да води политика тип "стани да седна", но би подкрепила правителство на националното съгласие. Без значение кой управлява. От думите на Карадайъ стана ясно и че позицията на ДПС като формално опозиция предпоставяла и начина, по който депутатите ѝ ще гласуват на готвения от левицата пореден вот на недоверие - този път на тема "здравеопазване". Но с едно "но".

Едно е да дебатираш, друго - да гласуваш

"ДПС е в опозиция и това предопределя поведението ни по евентуални вотове на недоверие", посочи Карадайъ. От което би трябвало да се разбира, че Движението ще подкрепи вота на БСП.

След което обаче уточни:

"Самият дебат произвежда сам по себе си политически ефект. Гласуването произвежда друг политически ефект".

"Едно е какво се говори в зала, друго е какво се гласува", обобщи водещият и попита дали позицията на ДПС днес остава тази изразена около миналите новогодишни празници от почетния председател на Движението Ахмед Доган: че правителството трябва да се подкрепя, защото в момента няма друга алтернатива за управление.

"Днешното популистко националистическо управление без визия и посока, при тази инфлация, при този растеж на цените… ми хората не живеят добре. Управляващ политик излиза и казва, че положението е безнадежндно. И вие се опитвате да внушите, че няма алтернатива. Ние сме за дясно-центристка алтернатива на това популистко националистическо управление. Нали разбирате какво искам да кажа....", отвърна лидерът на Движението.

И допълни: "Политиката "стани да седна" ние не я споделяме. От Нова година насам ние се готвим за властта, включително актуализираме програмата си. В края на тази седмица ще имаме семинар за актуализацията ѝ при новите реалности в контекста на новата финансова рамка на ЕС. От тази гледна точка в ДПС сме най-подготвените за участие във властта от останалите партии".

Стани да седна

"За да учатсвате във властта някой трябва да стане", контрира Виктор Николаев. И получи в отговор затвърждаване на идеята за правителство на националното съгласие:

"За нас ценността на управлението е ясна управленска програма за ускорено развитие на страната и чак на следващ план идват кои, как и по какъв начин ще подреждат някакъв кабинет, какъв да е кабинет. Преди година и половина някой предпочете популистко-националистическия аритметичен сбор и този сбор явно не дава резултат. Но в ситуацията в която се намираме, ГЕРБ готови ли са (те се самооценяват като безнадеждни), БСП готови ли са… И какво правим в тази ситуация? Опозицията има ролята да коригира властта. Има протести, недоволство, напрежение - огромни са. На тази база има отговорност политическите партии на база на своите програми да седнат на един диалог и разговор в тази ситуация, в която се намира страната - да се реши накъде ще се върви. И когато определим едни ясни национални приоритети, няма значение кой е на власт. Въпросът е, който е на власт да следва тези приоритети."

От думите на лидера на ДПС стана ясно и че политика тип "стани да седна" за последно сме наблюдавали през 2013 година - когато на власт дойде правителството на Пламен Орешарски, подкрепено от... ДПС и свалено след 450 дни от ДПС. "Стани да седна", да разруша преди да знам какво ще правя… това е безотговорно, ситацията от 2013 година. Тогава наблюдавахме безотговорно поведение", посочи Карадайъ.

А на въпрос, ако президентът Румен Радев в действителност основе своя партия, за каквато напоследък все по-често се говори, Карадайъ отвърна:

"Нероден Петко - нека да има, да видим. Може да няма. Вие предпоставяте, че ще има. Но аз мога да кажа в какво управление бихме участвали - такова с програма за ускорено развитие на ценностна база."

От най-висок ранг

Неизбежно бе Карадайъ да коментира и срещата на американския посланик у нас Ерик Рубин с него и с почетния председател на Движението Ахмед Доган. След тази среща, провела се в дентралата на ДПС, от партията разпространиха и снимка. Породиха се и много спекулации за какво са говорили тримата участници.

"Нормална снимка, аз мисля, че е много готина. Срещите с дипломати са нормални - имахме срещи с посланиците от ЕС, Балканите и няколко срещи с посланика на Америка. Може би по-особеното, че г-н Доган участва в тази среща. Бих казал, че историческа личност като г-н Доган дори и да не участва в оперативната политика, да бъде фактор в политическите процеси в страната, региона и в световен план. Политици от такъв ранг са капитал на държавата. Е, нормално е да се види американският посланик с политик от такъв ранг, с такава историческа личност. Още при Варшавски договор, г-н Доган каза, че мястото на България е в ЕС и в НАТО. Той има от американците златен медал за приноса му за членството в Алианса", коментира Карадайъ без да каже по същество каква е била темата на разговор.

Той отказа да взима отношение по изненадващата новина, че "историческата личност" Доган си е купил ТЕЦ "Варна". Нито по това с какви пари е станала покупката предвид факта, че доскоро Доган беше активно в политиката.

"Това е сделка между частни субекти и политици да я коментират има нещо изкривено. Да коментираме темата енергетика - добре. Вие призовавате политиците да имат поведение на някои от сегашната власт - да стават крачкомери или шумомери. Има институции - за банков контрол, произход на средствата, НАП - държавните органи си вършат работа. Не е работа на политици да се занимават с търговски сделки", лаконичен бе Карадайъ.