Нобеловата награда за мир за 2018 г. отива при борци срещу изнасилванията по време на война. Това са Надиа Мурад и Дени Муквеге.

Председателят на Норвежкия Нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен обясни избора с това, че двамата са имали решаваща роля в битката срещу тези престъпления, съобщава Би Би Си.

331 личности и организации бяха номинирани през тази година за престижното отличие.

Гинекологът Дени Муквеге (63 г.) е лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго, а Надиа Мурад (25 г.) е йезидска защитничка на човешките права, оцеляла след сексуално робство в Ирак в плен на "Ислямска държава".

Дени Муквеге

Двамата са отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти, заяви Норвежкият Нобелов комитет.

Наградата, чиято парична стойност е 9 милиона шведски крони (1 милион долара), ще бъде връчена в Осло на 10 декември.

Муквеге и неговите колеги в ДР Конго са лекували над 30 000 жертви на изнасилвания. Той е научил, че е станал първият конгоанец, носител на Нобелова награда, докато е оперирал пациентка в болница в град Панзи, предаде Франс прес.

Надиа Мурад стана лице на кампания за освобождаването на йезидите и спирането на трафика на хора, след като избяга от плена си в "Ислямска държава" през ноември 2014 г.

През миналата година Нобелът за мир отиде при кампанията за премахване на ядреното оръжие.