Апелативният съд в Скопие е потвърдил окончателно присъдата от 2 години затвор за бившия македонски премиер Никола Груевски.

Политикът от ВМРО-ДПМНЕ е осъден за злоупотреба с влияние при покупка на луксозен автомобил - мерцедес, за бившия заместник-министър на вътрешните работи в последния кабинет на Груевски Гьоко Поповски. Това е делото, известно в югозападната ни съседка под името "Танк".

Апелативните магистрани са уважили жалбата на Поповски и са намалили неговото наказание от 6.5 на 4.5 години затвор. Преди време Поповски бе осъден по друго дело на 9 години затвор за злоупотреба със служебно положение при покупка на 300 автомобила за МВР през 2008 г., при която не е избрал най-изгодната оферта и е ощетил държавната хазна с над 450 000 евро.

Обвинението е, че Груевски противозаконно е закупил мерцедеса за 600 000 евро с държавни средства. По делото "Танк" е обвинена и Гордана Янкулоска, бивш министър на вътрешните работи, процедурата срещу която се водеше отделно поради рискова бременност. Твърди се, че Груевски поискал от Янкулоска МВР да купи мерцедеса, а тя от своя страна подтикнала Поповски при покупката да даде предпочитание на определена фирма.

Прокурорът Гаврило Бубевски е заявил, че Груевски има две седмици да се предаде за изтърпяване на наказанието.

"Това може да стане днес или утре или в рамките на 15 дни", заяви той.

Груевски коментира решението на съда, като каза, че става дума за "класическо политическо преследване". Той посочи, че още не е получил решението и че ще използва всички правни възможности, с които разполага.

На въпрос дали може да се очаква да гласува в парламента, за да се "откупи" по някакъв начин от затвора, Груевски каза, че няма да подкрепи промените в конституцията. Те са необходими, за да влезе в сила договорът с Гърция за промяна в името на Бившата югославска република Македония на Република Северна Македония, което ще отвори пътя за членството на страната в НАТО и ЕС.