Брет Кавано почти сигурно ще стане член на Върховния съд на САЩ, след като за него обявиха подкрепата си ключово важните за кандидатурата му сенатори Сюзън Колинс - републиканка от щата Мейн и Джо Манчин - демократ от щата Западна Вирджиния, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще гласувам за утвърждаване на кандидатурата на съдия Кавано", заяви Колинс, след като обясни мотивите си в 45-минутна реч пред колегите си в Сената. 

Малко след това същото заяви и сенаторът демократ Джо Манчин, в чийто щат Западна Вирджиния има висок процент подкрепящи президента Тръмп избиратели.

"Позор!", скандираха активисти, които са против утвърждаването на Кавано за Върховния съд заради отправени му обвинения в сексуални посегателства.

Колинс заяви, че се е запознала със заключенията от разследването на ФБР по обвиненията срещу Кавано и не смята, че твърденията са достатъчно убедителни, затова тя приема презумпцията за невинност.

Манчин пък заяви, че е имал резерви към Кавано заради обвиненията в сексуални посегателства и заради бурното поведение на Кавано при отричането им на изслушване в Сената. Той обаче каза, че ще гласува за "това, което е най-доброто за Западна Вирджиния".

Вчера на процедурно гласуване сенаторите подкрепиха с 51 на 49 гласа придвижването на кандидатурата на номинирания от Тръмп съдия Кавано към окончателно гласуване, което се очаква утре.

Постовете на върховните съдии в САЩ са пожизнени.